Palestinere i Ramallah på Vestbredden feiret torsdag at de får status som observatørstat i FN.

Palestinerne seiret i FN

Jubelen brøt løs på Vestbredden da palestinerne seiret i FNs hovedforsamling. Norge kaller vedtaket en milepæl, men USA mener det er beklagelig at Vestbredden og Gaza er blitt observatørstat i FN.

Gledestrålende palestinere feiret torsdagens vedtak både på Vestbredden, i Gaza og i Hovedforsamlingen hvor avstemningen fant sted.

- Dette er virkelig en historisk dag. Det er et skritt på veien mot palestinsk uavhengighet, sa palestinernes president Mahmoud Abbas da han møtte pressen i FN-bygningen.

138 av landene i Hovedforsamlingen stemte for å gi de palestinske områdene status som observatørstat. 9 stemte imot, mens 41 land unnlot å stemme.

Norge og en rekke andre europeiske land stemte ja, men både Israel og USA var sterkt imot å endre palestinernes status. USAs utenriksminister Hillary Clinton kritiserte avgjørelsen umiddelbart etter avstemningen.

- Vi har vært tydelige på at det kun er gjennom direkte forhandlinger at palestinerne og Israel kan oppnå den freden de begge fortjener, sa Clinton.

Hun la til at FN-vedtaket var «beklagelig» og at det vil virke mot sin hensikt.



- Støtte til fremtidig stat

Norges utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) kaller FN-avstemningen en milepæl og er svært godt fornøyd med at alle de nordiske landene og et flertall av EU-landene stemte ja.

- Avstemningen torsdag er en milepæl og demonstrerer det internasjonale samfunnets klare støtte til det palestinske statsbyggingsprosjektet og en fremtidig palestinsk stat, sier Eide.


Han mener palestinerne la fram en balansert og konstruktiv resolusjonstekst og at de på den måten viste at de slutter fullt ut opp om en fredelig forhandlet løsning på konflikten med Israel.

Ved siden av de nordiske landene stemte blant annet Frankrike, Spania og Italia for forslaget i Hovedforsamlingen.

I tillegg til Israel og USA valgte Canada, Tsjekkia, Panama og flere små stillehavsstater å stemme nei.

Den israelske regjeringen kritiserte FN-vedtaket, og statsminister Benjamin Netanyahu hevdet at målet om en palestinsk stat er blitt fjernere enn før.

- Beslutningen i FN i dag forandrer ingenting på bakken. Den vil ikke fremme opprettelsen av en palestinsk stat, understreket Netanyahu.



Feiret i gatene


På Vestbredden brøt jubelen løs da vedtaket var et faktum, og fyrverkeri lyste opp nattehimmelen. Lykkelige palestinere klemte hverandre og ropte «Gud er stor!»

- Det føles så godt, det er nesten ikke mulig å beskrive. Det er som om vi har nådd enden av en mørk tunnel, sa Laila Jaman i Ramallah.


Allerede flere timer før avstemningen hadde feststemte mennesker samlet seg på Yasser Arafat-plassen i Ramallah. Plassen var nærmest dekket av palestinske flagg, og mange hadde på seg det karakteristiske Palestina-skjerfet.

Også på Gazastripen ble begivenheten markert, blant annet med en demonstrasjon ved det lokale FN-hovedkvarteret.

Den islamistiske Hamas-bevegelsen, som har makten på Gazastripen og inntil nylig var motstandere av Abbas' framstøt i FN, kalte torsdagens vedtak for en seier.


Bevegelsens øverste leder Khaled Meshaal sier han tror avstemningen kan gjøre det lettere å skape forsoning mellom Hamas og myndighetene på Vestbredden.



- Vanskelig vei foran oss


Også Mahmoud Abbas oppfordret torsdag til forsoning mellom de to palestinske gruppene. Samtidig advarte han mot å tro at arbeidet for å bedre palestinernes situasjon vil bli lett i kjølvannet av FN-avstemningen.

- Jeg vil ikke ødelegge gleden over seieren vår nå i kveld. Men veien foran oss er fortsatt vanskelig, sa Abbas.

Den israelske regjeringen er særlig bekymret for at palestinerne skal bruke sin nye status til å anlegge sak mot Israel i Den internasjonale straffedomstolen (ICC) i Haag. FN-kilder sier Israel trolig vil avstå fra gjengjeldelsesaksjoner mot palestinerne i etterkant av FN-vedtaket så lenge palestinske myndigheter ikke forsøker å bli medlem av ICC.

En gruppe amerikanske senatorer truer på sin side med å stanse all økonomisk støtte til palestinerne hvis de forsøker å få Haag-domstolen til å granske Israel.

(NTB)