Saeb Erekat var en av Fatah-grunnlegger Yasser Arafats aller nærmeste medarbeidere. Foto: AP/NTB

Palestinerne har mistet en av sine dyktigste diplomater

Saeb Erekat var mannen som ledet palestinernes delegasjon under Oslo-forhandlingene. I flere tiår har han tilhørt den innerste sirkelen av palestinske ledere.

Ikke bare sto han i spissen for teamet som forhandlet med israelske diplomater i Norge i første halvdel av 1990-tallet, han deltok også i hver eneste forhandlingsrunde med Israel de neste tiårene.

Med sin akademiske bakgrunn, flytende engelsk og humoristiske kommentarer var han en yndet samtalepartner for utenlandske journalister og ble ofte sitert i vestlig presse.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han var en av Fatah-grunnlegger Yasser Arafats aller nærmeste medarbeidere og dukket for første gang opp på den internasjonale scenen under en fredskonferanse i Madrid i 1991, med det sterkt symbolske Palestina-skjerfet rundt halsen.

Maktkamp

Siden 2015 har han hatt den mektige stillingen som PLOs generalsekretær. Før dette hadde han enkelte konflikter med blant annet president Mahmoud Abbas. I 2003 forlot han posten som sjefforhandler i det som ble beskrevet som en maktkamp med Abbas, men han kom raskt tilbake, tilsynelatende forsonet med resten av det palestinske lederskapet.

I 2011 gikk han nok en gang av, da som følge av Al-Jazeeras lekkasje av over 1.600 dokumenter knyttet til Midtøsten-forhandlingene fra 1999 til 2010. De viste at palestinske forhandlere var villige til å gi Israel betydelige innrømmelser når det gjaldt sentrale spørsmål som statusen til Øst-Jerusalem og skjebnen til de mange palestinske flyktningene. Erekat tok ansvar for at lekkasjen hadde skjedd fra hans kontor.

Erekat holdt i hele sin politiske karriere fast på ideen om en tostatsløsning, selv om Israels mange bosetninger på Vestbredden har gjort drømmen om en palestinsk stat stadig fjernere.

Studier i USA og England

Som ung tilbrakte Erekat flere år som student i USA og Storbritannia. Allerede som 18-åring flyttet han til San Francisco, der han tok en bachelor i internasjonale relasjoner med en påfølgende master i statsvitenskap. Doktorgraden tok han ved Bradford University i England, da i fred- og konfliktstudier.

Etter dette flyttet han til Nablus på Vestbredden der han underviste i statsvitenskap på An-Najah-universitetet og satt i styret til den palestinske avisen Al-Quds.

De siste årene har han blitt behandlet for hjerteinfarkt og gjennomgått en lungetransplantasjon i USA. Det gjorde ham ekstra utsatt for å bli alvorlig syk av covid-19. En drøy uke etter at han fikk påvist viruset, ble han innlagt på sykehus, der tilstanden hans fort forverret seg.

Erekat etterlater seg kone, to sønner og to tvillingdøtre.