HEKTISK: Under våpenhvilen foregår en hektisk våpenproduksjon og våpentrening blant palestinere.

Palestinere får nye våpen

Våpenhvilen med Israel brukes av flere palestinske militærgrupper som et tidsavbrekk til å ruste opp mot nye kamper. Det viser sjeldne videopptak.

Våpenproduksjon og våpentrening foregår for fullt etter våpenhvileavtalen med selvstyreregjeringen i Gaza. Et videoklipp fra nyhetsbyrået Reuters viser medlemmer av utbrytergruppen som kaller seg Popular Resistance Comittees (PRC).

Gruppen er ansett som en terrororganisasjon av Israel og USA.??I videoklippet forklarer maskerte militante fra PRC hvordan de bygger bomber og hjemmelagde raketter til nye angrep.

Bevisst tidsbruk
Journalistene som filmet opprustningen fikk lov til å være med og overvåke våpenproduksjonen, men måtte ha bind for øynene da de ble ført til det hemmelige produksjonsstedet et sted i Gaza, skriver VG.??

Ifølge journalistene forteller de militante palestinerne at de bevisst bruker den tiden de har fått til rådighet som følge av våpenhvilen, til å forberede seg mot nye sammenstøt med det israelske militæret.??

Raketter som når lenger
Blant annet skal PRC selv har utviklet en rakett med utvidet omfang.??

- Vi har utviklet raketten Nasser 4, som har en rekkevidde på 25 kilometer. Takk til Gud og til ingeniørene i PRC, sier en av de militante ifølge Reuters.??

Den lille byen Sderot har opplevd gjentatte eksplosjoner og bomber. Byen ligger bare én kilometer fra Gazastripen, og ifølge nyhetsbyrået AP har mer enn tusen prosjektiler eksplodert i byen siden 2001, og 13 mennesker er blitt drept.??

Israel og interne kamper
Dette fikk en journalist til å spørre om de militante hadde et budskap til de knappe 20 000 innbyggerne i Sderot.??

- Vi sender vårt budskap til alle sionister. Vi oppfordrer dem ikke bare til å forlate Sderot, men til å forlate hele Palestina. Fordi våre raketter, våre martyrer og våre forkjempere vil slåss til hele Palestina er frigjort, svarte en.??

Også Qassam-brigadene, som er den militære fraksjonen av Hamas, forbereder seg på nye kamper. Bare får dager før journalistene fikk innsyn i PRCs kampforberedelse, ble det avholdt en militær trening i bakkekamp i Gaza, skriver VG.

Også interne konflikter har preget frigjøringsgruppene den siste tiden, sist da en gruppe som rivaliser med Hamas og Fatah sørget for en eksplosjon som drepte fem militante og en liten jente.?

Relaterte lenker:
Se video her