Pågripelser og økt sikkerhet preget årets siste dag i Belgia

Seks personer ble pågrepet, mistenkt for å ha planlagt angrep i Brussel nyttårsaften. Samme dag ble det kjent at en tiende person med mulig tilknytning til Paris-angrepene, var pågrepet.

Både i Brussel og Paris ble den offisielle nyttårsfeiringen med fyrverkeri avlyst. Samtidig ble politi og soldater satt inn for å ivareta sikkerheten. De samme skjedde i Tyrkias hovedstad Ankara, der politiet gjennomførte flere pågripelser de siste dagene før nyttårsaften av frykt for angrep.

– Det er bedre å ikke ta noen sjanser, sa Brussels ordfører Yvan Mayeur da han gjorde det kjent onsdag at fyrverkeriet og den offisielle utendørsmarkeringen avlyses.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Symboltunge steder

To personer, identifisert som Said S. og Mohammed K., som ble pågrepet tirsdag, er siktet for terrorrelaterte lovbrudd. I tillegg ble ytterligere seks personer arrestert nyttårsaften og tatt inn til avhør, mistenkt for å ha planlagt angrep senere på kvelden mot symbolske steder under feiringen i Brussel.

De seks ble pågrepet torsdag i forbindelse med husransakelser i Brussel, og senere på dagen blir det fattet beslutning om de skal varetektsfengsles, opplyser påtalemyndigheten.

Ifølge den belgiske kringkasteren RTBF skal polititjenestemenn ha vært målet for det planlagte angrepet, og avisen Het Nieuwsblad meldte tirsdag at sikkerheten er trappet opp ved politistasjonene i Brussel.

Paris-terror

Samtidig som Brussel justerte opp sikkerhetstiltakene i byen, pågrep Belgisk politi en tiende person i forbindelse med etterforskningen av Paris-angrepene.

Den pågrepne er en 22 år gammel mann som kun omtales som Ayoub B. Han ble pågrepet i en bolig i Brussel onsdag, opplyser påtalemyndigheten torsdag formiddag.

LES:Preget av terrorfrykt

22-åringen er siktet for drap og for deltakelse i en terrororganisasjon, opplyser politiet.

Han er den tiende personen som er pågrepet i Belgia i forbindelse med Paris-angrepene 13. november, der 130 mennesker ble drept.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Belgisk politi opplyser at det ikke er noen forbindelse mellom siktelsene for angrep nyttårsaften og pågripelsene etter Paris-terroren.

Moskva avlyser

Sikkerheten er ekstra ivaretatt mange steder rundt om i verden før nyttårsfeiringen.

Russland har avlyst den tradisjonelle markeringen på den Røde plass i hovedstaden Moskva.

I New York meldes det om ytterligere skjerping av sikkerheten før nedtellingen mot midnatt starter på Times Square på Manhattan. Flere tusen politifolk er satt i beredskap.

Også i Tysklands hovedstad Berlin gjennomføres årets feiring som planlag, men i tillegg til økt tilstedeværelse av sikkerhetsfolk, er det en rekke restriksjoner der publikum blant annet ikke får ta med seg store bager og sekker inn i menneskemengden.

Frankrike, som valgte å avlyse markeringen i hovedstaden, melder likevel at over 100.000 politifolk er på jobb nyttårsaften.