Noen av de overlevende bar luer fra de gamle fangedraktene da de deltok på mandagens kransenedleggelse. Foto: Czarek Sokolowski / AP / NTB scanpix

Overlevende la ned kranser i Auschwitz

Markeringen av 75-årsdag for frigjøringen av Auschwitz startet med at overlevende fra leiren la ned kranser på stedet der flere medfanger ble henrettet.

Solen var så vidt begynt å bryte gjennom den lette tåken som lå over Auschwitz da prosesjonen av overlevende gikk gjennom porten og forbi brakkene som huset de første fangene. Ved retterstedet stoppet de og la kranser ned ved muren der flere fanger ble henrettet i løpet av krigsårene.

Arm i arm gikk de overlevende gjennom porten med slagordet «Arbeit macht frei» – «Arbeid skal gjøre deg fri». Foto: Czarek Sokolowski / AP / NTB scanpix

Polens president Andrzej Duda deltok også på den første av flere markeringer som skal holdes på dagen 75 år etter at sovjetiske soldater frigjorde den mest beryktede av Nazi-Tysklands konsentrasjonsleirer.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Dagens startet i den opprinnelige leiren – Auschwitz I – som var en polsk militærforlegning i byen Oswiecim. Senere på dagen fortsetter markeringen i Auschwitz II-Birkenau. Hit rullet godstogene med fanger rett inn gjennom porten, og mange av dem som endte her, ble sendt rett i gasskamrene i det som ble en utryddelsesleir.

Flere av de overlevende etter holocaust var med på seremonien i den eldste delen av Nazi-Tysklands konsentrasjonsleir ved den polske byen Oswiecim. Foto: Czarek Sokolowski / AP / NTB scanpix

Representanter for over 50 land og flere internasjonale organisasjoner deltar ved mandagens minnemarkering. Fra Norge kommer kronprins Haakon, statsminister Erna Solberg (H) og tre tidligere konsentrasjonsleirfanger.