Overgrepsanklager mot britiske politikere

Regjeringen i Storbritannia må ta stilling til krav om en gransking av anklager om at flere kjente britiske politikere misbrukte barn seksuelt på 1980-tallet.

Innenriksminister Theresa May skal mandag presentere regjeringens syn på saken i Underhuset i Parlamentet.

Beskyldningene om at britiske samfunnstopper var del av et organisert nettverk av overgripere på 1970- og 80-tallet, har fått ny kraft den siste tiden. Flere medier har omtalt saken, og det britiske innenriksdepartementet innrømmet søndag at viktige dokumenter om anklagene er sporløst forsvunnet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Så mange som 114 dokumenter er «antatt ødelagt, savnet eller ikke funnet», ifølge departementet.

– Kan ha blitt holdt skjult

Politikeren Norman Tebbit, som hadde flere ministerposter på 1980-tallet, tror det kan stemme at noen har forsøkt å dekke over saken.

– På den tiden ville de fleste tenkt at systemet måtte beskyttes, og at det var viktigere å beskytte systemet enn å dykke for dypt ned i det hvis det hadde skjedd noen feil her og der, sa Tebbit tilBBC søndag.

Ifølge avisaDaily Telegraph har britisk politi hatt kontakt med en mann som angivelig ble misbrukt av en britisk politiker i det aktuelle tidsrommet. Samtidig melderMail on Sunday at et medlem av Overhuset fra partiet Labour er satt under etterforskning.

Frykter heksejakt

Labour-politikeren Yvette Cooper er blant dem som krever at regjeringen må iverksette en gransking i tillegg til politiets etterforskning.

– Theresa May må sørge for at vi får en prosess som folk kan ha tillit til. For å oppnå sannhet og rettferdighet, men også for å beskytte barn i framtida, skriver Cooper i et åpnet brev til regjeringen.

Den konservative politikeren David Mellor, som hadde en stilling i innenriksdepartementet på 1980-tallet, er imidlertid redd for at en gransking kan føre til en «heksejakt». Også Liberaldemokratenes partileder Nick Clegg mener politiets egen etterforskning er tilstrekkelig.

Savile-saken

Anklagene om et nettverk av mektige overgripere med forgreninger inn i den britiske regjeringen ble første gang framsatt på 1980-tallet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

De fikk ny aktualitet i 2012, etter avsløringene av de mange overgrepene som TV-kjendisen Jimmy Savile skal ha begått. Flere andre kjente personer er blitt etterforsket, og TV-stjernen Rolf Harris og PR-agenten Max Clifford er i løpet av de siste månedene blitt dømt for overgrep mot jenter og unge kvinner begått på 1980-tallet.