Overgrep uten konsekvenser?

Vi må kunne forlange at norske myndigheter tar sine egne regler på alvor.

Onsdag kom den norske studenten Marte Deborah Dalelv tilbake til Norge etter å ha blitt utsatt for et dobbelt overgrep i Dubai. Først en voldtekt og deretter fengsling på grunn av tiltale for sex utenfor ekteskapet.

Eksport

Tidligere denne uken kom det fram at Norge eksporterer forsvarsmateriell til De forente arabiske Emirater. I 2012 var eksportverdien på 200 millioner kroner, ifølge Statistisk Sentralbyrå og NRK. Det er nesten fem ganger så mye som vi eksporterte for i 2011.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Den norske regjeringen har satt opp en rekke strenge og klare regler for hvilke land Norge kan, eller ikke kan, selge forsvarsmateriell til. Dette er noen forhold man skal ta stilling til når søknad om eksportlisens behandles:

Mottakerlandets holdning til internasjonale menneskerettighetsinstrumenter, respekt for humanitærrett, respekt for sivile og politiske rettigheter, rapporter fra kompetente organer om alvorlige brudd på menneskerettighetene og forhold knyttet til ytringsfrihet, herunder pressefri- het eller forsamlingsfrihet.

Utenfor reglene

Etter vår vurdering har det juridiske systemet i Dubai vist med all ønskelig tydelighet at landet ligger godt utenfor reglene som gir dem mulighet til å motta forsvarsmateriell fra Norge.

Utenriksminister Espen Barth- Eide (Ap) har følgende forklaring på at dagens eksportpraksis er uproblematisk: Dommerne i en lavere rettsinstans har praktisert en konservativ tolkning av sharia-lovgivningen. Dessuten var eksporten fra Norge såkalt B-materiell, varer som kan brukes både militært og sivilt.

Vi trodde at norske myndigheter var i stand til å se lenger enn til dommen fra en lavere rettsinnstans i Dubai. For vi vet at det er vanlig praksis å dømme voldtatte til fengselsstraff, et eklatant brudd på grunnleggende menneskerettigheter.

Pressefrihet

Dessuten: På den årlige pressefrihetsindeksen som utarbeides av organisasjonen Reportere uten Grenser, havner Emiratene på plass nummer 114 av verdens land. Indeksen toppes av Finland, Nederland og Norge, mens Nord-Korea og Eritrea utgjør verstingene helt i bunnen av oversikten. I og med at pressefrihet og ytringsfrihet er blant de sentrale vurderingskri- teriene for eksport av forsvarsmateriell, bør vel også denne oversikten være med og tenne noen varsellamper hos norske myndigheter.

Det er verdt å minne om at den norske regjeringen aldri har hatt vanskelig for å handle når det gjelder salg av forsvarsmateriell til en annen stat i Midtøsten. Norske myndigheter definerer Israel som en okku- pasjonsmakt og bosettingene på Vestbredden som i strid med folkeretten. Dermed er eksport utelukket. Men menneskerettsbruddene i Dubai blir altså ikke betraktet som alvorlige nok til å stoppe handelen med forsvarsmateriell.

Vi må kunne forlange at norske myndigheter tar sine egne regler på alvor og behandler alle stater likt der- som de på en eller annen måte faller innenfor eksklusjons-bestemmelsene. Slik er det ikke i dag, og det må endres, særlig fordi gulfstatene og Saudi-Arabia har tatt over som ledende arabiske land i området. Det har skjedd etter oppstanden i Egypt, landet som har hatt den posisjonen i flere tiår under Mubarak-regimet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.