Over 150 soldater dømt til døden i Bangladesh

En dom­stol i Dhaka i Bang­la­desh har dømt minst 152 sol­da­ter til døden for for­bry­tel­ser under et myt­te­ri i 2009.

Yt­ter­li­ge­re 160 er dømt til livs­va­rig feng­sel, mens 263 sol­da­ter er blitt dømt til straf­fer fra tre til 14 års feng­sel, iføl­ge ny­hets­by­rå­et DPA.

271 av de til­tal­te er fri­kjent, heter det også.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Blant dem som er dømt til livs­va­rig feng­sel er to lo­ka­le po­li­tis­ke le­de­re fra hen­holds­vis re­gje­rings­par­ti­et Awa­mi­li­ga­en og det op­po­si­sjo­nel­le Bang­la­desh na­sjo­na­list­par­ti.

Størs­te sak

I alt nær­me­re 850 per­soner var til­talt i saken, som skal være den mest om­fat­ten­de i sitt slag i ver­den. Fire av de til­tal­te har dødd i feng­sel, mens 20 fort­satt er på flukt og 13 har vært løs­latt mot kau­sjon.

- Gru­som­he­te­ne var så av­skye­li­ge at selv de døde ikke ble be­hand­let etter sine ret­tig­he­ter, sa dom­mer Mo­hammad Akhtaruzza­man til den full­stap­pe­de retts­sa­len i Dhaka da han be­gyn­te å lese opp dom­men.

74 men­nes­ker ble under opp­rø­ret hak­ket til døde, tor­tu­rert og brent le­ven­de før krop­pe­ne deres ble dum­pet i grøf­ter og kloak­ker.

I len­ker

Hele 823 tid­li­ge­re sol­da­ter i len­ker ble på mor­ge­nen ført inn i retts­sa­len og plas­sert på benke­ra­der for å høre dom­men. Fa­mi­lie­ne til ti av of­fi­se­re­ne som ble drept i opp­rø­ret, var også til stede.

Ak­to­ra­tet hadde for­langt døds­straff for mange av de til­tal­te sol­da­te­ne. En of­fent­lig grans­king kon­klu­der­te med at myt­te­ri­et kom etter flere år med opp­dem­met sinne over lave løn­nin­ger og dår­lig be­hand­ling uten at of­fi­se­rer eller myn­dig­he­ter tok hen­syn. Sol­da­te­ne av­skyd­de sine over­ord­ne­de, iføl­ge rap­por­ten.

2.000 po­liti­folk og sol­da­ter fra Bang­la­deshs var ut­plas­sert rundt retts­sa­len mens dom­men ble lest opp. (©NTB)