En syklist på vei over Glienicke-broen i Potsdam, som før jernteppets fall gikk fra Vest-Berlin til Øst-Tyskland. Under den kalde krigen ble broen flere ganger brukt til utveksling av pågrepne spioner. Øst- og vesttyskere samarbeidet dårlig om vedlikeholdet av broen, og bruk av ulike malingstyper er synlig den dag i dag. Foto: Michael Sohn / AP / NTB scanpix

Østtyskere føler seg som andreklasses borgere

Forskjellene mellom øst og vest i Tyskland er fortsatt store 30 år etter at Berlinmuren falt og kommunismen ble avskaffet i Øst-Tyskland.

9. november feires som dagen da grenseovergangene ble åpnet i Berlin og østtyskere strømmet gjennom muren som splittet byen.

Kommunistene mistet grepet om makten også i en rekke andre østeuropeiske land i 1989. Året etter ble Tyskland gjenforent, og det kommunistiske Øst-Tyskland (DDR) opphørte å eksistere.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Mange områder øst i Europa har gjennomgått en voldsom økonomisk utvikling etter at jernteppet falt og demokrati og kapitalisme ble innført. Men i Tyskland er det fortsatt betydelige ulikheter mellom øst og vest.

– Tysk enhet er ikke en fullendt tilstand, men en kontinuerlig prosess, sa statsminister Angela Merkel nylig.

Øst-berlinere i kø utenfor en bank i Vest-Berlin i november 1989 for å ta ut 100 mark de mottok i «velkomstpenger» fra vesttyske myndigheter etter Berlinmurens fall. Foto: Udo Weitz / AP / NTB scanpix

Lavere lønn

I de østlige delene av Tyskland har arbeidsledigheten falt de siste årene, etter en topp på nesten 19 prosent i 2005.

Ledigheten ligger i dag på 6,4 prosent, bare halvannet prosentpoeng over nivået i landet som helhet.

Samtidig er bruttonasjonalprodukt (BNP) per innbygger i øst 25 prosent lavere enn i vest. Også lønnsnivået er lavere. Og bare et fåtall av Tysklands største selskaper har hovedkontor i øst.

I en meningsmåling svarer nesten 60 prosent av innbyggerne i øst at de føler seg somandreklasses borgere. Over halvparten mener Tysklands gjenforening ikke var noen suksess.

Dette trekkes fram som en forklaring på fremmedfiendtlighet og stor støtte til det høyrepopulistiske partiet AfD i denne delen av landet.

Sjokkrammet

Mens Angela Merkel både er blitt hyllet og kritisert for å ha åpnet Tyskland for flyktninger i 2015, er den østtyske byen Dresden blitt kjent for den antiislamske bevegelsen Pegida.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Samtidig som en del østtyskere vender seg mot ytre høyre, stemmer andre på sosialistpartiet Die Linke. Partiet, som har størst oppslutning i øst, har røtter tilbake til kommunistpartiet som i sin tid styrte Øst-Tyskland.

I den tidligere kommuniststaten kom den tyske gjenforeningen i 1990 som et sjokk, ifølge historiker Ilko-Sascha Kowalczuk.

Sjokket forrykket hele den sosiale strukturen i samfunnet, sa han nylig til nyhetsbyråetReuters. Mange bedrifter bukket under i møte med kapitalismen og en ny og høyere valutakurs.

I det nye systemet fantes ikke lenger den kommunistiske velferdsstaten med sine særegne og omfattende ordninger fra vugge til grav. Flere millioner mennesker valgte å flytte fra den østlige delen av Tyskland i tiårene som fulgte.

Selv om befolkningen aldri har tatt seg opp igjen, er det enviss tendens i dag til at noen unge tyskere flytter motsatt vei – blant annet for å nyte godt av lavere boligpriser i øst.

Tyskere feirer på toppen av Berlinmuren 12. november 1989, noen dager etter at grenseovergangene i byen ble åpnet. Foto: Lionel Cironneau / AP / NTB scanpix