Oslo kommune sier nei til hjelpetiltak for romfolk

Vil ikke søke om økonomiske midler for å bedre de akutte forholdene.

 

Lør­dag vars­let re­gje­rin­gen at den vil vur­de­re øko­no­mis­ke støtte­ord­nin­ger til kom­mu­ne­ne for å bedre for­hol­de­ne fordenne grup­pen. By­råds­le­der Stian Ber­ger Rø­s­land (H) sier imid­ler­tid at dette ikke er ak­tu­elt i Oslo, skri­verAf­ten­pos­ten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Vi har ikke pla­ner om å etab­le­re yt­ter­li­ge­re til­tak i kom­mu­nal regi, og vi kom­mer ikke til å or­ga­ni­se­re noe over­nat­tings­til­bud. Hvis sta­ten skul­le ønske å fi­nan­siere noe slikt, antar jeg at de gjør det uten at det må gå via kom­mu­nen, sier Rø­s­land.

- Ikke løf­tet en fin­ger

Hva slags støtte­ord­nin­ger det er snakk om, er ennå ikke klart, men stats­sek­re­tær Pål K. Lønseth (Ap) i Jus­tis­de­par­te­men­tet har tid­li­ge­re sagt at Oslo bør vur­de­re å tilbyrom­fol­ket sa­ni­tær­an­legg og over­nat­ting.

Rø­s­land peker på at det al­le­re­de fin­nes hjelpe­til­tak som hu­ma­ni­tæ­re or­ga­ni­sa­sjo­ner står bak.

I Oslo-po­li­ti­et er man ikke im­po­nert over po­li­ti­ker­nes hånd­te­ring avrom­fol­ket siden som­mer­en 2012.

- Til nå har ikke po­li­ti­ker­ne løf­tet en fin­ger for å bedre for­hol­de­ne knyt­tet til at så mange uten­lands­ke tig­ge­re kom­mer til Norge, sier vise­po­liti­mes­ter Roger An­der­sen i Oslo til Af­ten­pos­ten.

Tett på

Han sier blant annet at han ser at det krang­les mel­lom sen­tra­le og lo­ka­le po­li­ti­ke­re.

- Det vil ikke vi ha noen me­ning om, men vi ser at re­sul­ta­tet er at det ikke har skjedd noe, sier An­der­sen som synes det er leit at re­gje­rin­gen øns­ker å inn­føre et tigge­for­bud.

Han peker på at re­gje­rin­gen sier den ikke øns­ker å kri­mi­na­li­se­re fat­tig­dom. Det mener han er et un­der­lig og pa­ra­dok­salt stand­punkt etter­som po­li­ti­et har fått klar be­skjed fra høy­es­te hold om å bruke alle hjem­ler fullt ut.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Det vil si at det for­ven­tes at vi lig­ger tett på disse uten­lands­ke tig­ger­ne og gri­per inn mot de ulov­lig­he­te­ne de gjør. Det vil ikke bare in­ne­bære mye bruk av res­sur­ser, men også en gans­ke høy grad av bøte­leg­ging, og vi er nokså sikre på at det neppe hjel­per dem ut av fat­tig­dom­men, sier vise­po­liti­mes­te­ren.