Opprop til Brustad

I dag overleverte Laila Dåvøy regjeringen et opprop om å være varsom i utformingen av en ny bioteknologilov.

Regjeringen sendte tidligere i år ut et høringsnotat om endringer i bioteknologiloven. Dersom dette forslag til endringer blir vedtatt, frykter mange at den norske bioteknologiloven blir blant de mest liberale i Europa.

Dette har engasjert en rekke fremstående personer i og utenfor KrF, og i mai i år ble det dratt i gang en underskriftskampanje til et opprop om å være varsom.
- Frem til i dag har vi samlet 3 605 underskrifter til "vær varsom!" oppropet, sier Laila Dåvøy (KrF) til Magazinet.

Blant de som tidligere har skrevet seg på oppropet er Høyre-leder Erna Solberg, Unge-Høyre leder Torbjørn Røe Isaksen, lederen i Norges Kristelige Studentforbund Åste Dokka, TV-pastor Egil Svartdahl og en rekke kjente personligheter.

Dåvøy og underskriverne frykter at lovforslaget vil åpne for forskning på befruktede egg, og å teste befruktede egg for å hindre at barn med sykdommer som samfunnet definerer som uforenlig med et fullverdig liv, blir født.

I dag leverte Dåvøy sammen med flere initiativtakere underskriftene til helseminister Sylvia Brustad i håp om at regjeringen lytter til bekymringene.
- Vi skal lytte til de rådene vi får, sa Brustad. Hun vedgikk at dette var en av de vanskligste sakene hun har hatt som statsråd.

Frykter donorbarn

I høringsnotatet åpnes det også for å kunne skape et redningssøsken eller et donorbarn som kan levere vev til en syk bror eller søster. Det innebærer at barn vil kunne bli brukt som et middel i et usikkert forsøk på å redde et annet.

I oppropet helseminister Sylvia Brustad fikk, heter det blant annet at "utviklingen innen medisinsk forskning og teknologi gir nye muligheter til å løse utfordringer og behandle sykdommer. Uten etisk grensesetting kan imidlertid forskningen og teknologien misbrukes, av samfunnet og av kommersielle interesser.
Vi må sikre at medisinsk bruk av bioteknologi utnyttes til beste for mennesker i et samfunn der det er plass til alle. Dette skal skje i samsvar med prinsipper om respekt for menneskeverd, menneskelige rettigheter og personlig integritet og uten diskriminering på grunnlag av arveanlegg."


Videre heter det at de:"ber Regjeringen være varsom i arbeidet med bio­teknologiloven. Vi ønsker fortsatt en bioteknologilov som setter klare etiske grenser."

Håper på debatt

Lovforslaget skal til endelig behandling i Stortinget senere i høst.
- Vi håper det vil bli en debatt innad i både regjeringen og i Stortinget rundt denne saken, sier Dåvøy til Magazinet. Hun tenker ikke minst på SVs Olav Gunnar Ballo som har signalisert at han er skeptisk til regjeringens lovforslag.

Det er også kjent at Senterpartiet tidligere har vist en restriktiv holdning i spørsmålet.

Fremskrittspartiet vil derimot kunne komme til å være det partiet som gir Arbeiderpartiet flertall for en ny liberal lovgivning.

Les mer i Magazinet lørdag

Raymond Haslien