De siste meningsmålingene har fått statsminister Fredrik Reinfeldt til å øyne et håp om gjenvalg i Sverige. Foto: Reuters / NTB scanpix

Opposisjonens forsprang krymper i Sverige

Helgens valg i Sverige kan bli mer spennende enn lenge antatt. De rødgrønne partiene, som tidligere har hatt en solid ledelse, mister nå oppslutning, viser de siste meningsmålingene.

Forspranget til de rødgrønne – som består av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet og Miljöpartiet, har nå krympet til 5 prosentpoeng, viser en måling utført av Novus for svensk TV4.

Den nye målingen er i samsvar med en måling gjort av United Minds for Aftonbladet, der de rødgrønnes forsprang er krympet til 4,2 prosentpoeng. Ikke siden 2012 har avstanden vært så liten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

På forrige Novus-måling, som ble lagt fram torsdag i forrige uke, var opposisjonens forsprang på hele 10 prosentpoeng.

– Socialdemokraterna kan ikke være like sikre på en valgseier som tidligere, sier analytikeren Felix Åberg.

– Blir jevnt

– Nå er det faktisk mulig for oss å vinne, sier partisekretær Kent Persson i statsminister Fredrik Reinfeldts parti Moderaterna til Expressen.

Forrige helg ble Reinfeldt hårfint slått av Socialdemokraternas partileder Stefan Löfven i en TV-sendt statsministerduell.

– Det her viser at det kommer til å bli veldig jevnt. Individuelle stemmer kan avgjøre om Sverige får en sterk regjering med Stefan Löfven som statsminister, skriver Socialdemokraternas partisekretær Carin Jämtin til Aftonbladet.

Centerpartiet økt mest

Regjeringspartiene i den såkalte Alliansen får 41,3 prosents oppslutning på den siste Novus-målingen, mens de rødgrønne får 46,3 prosent.

Både Folkpartiet, Kristdemokraterna og Centerpartiet får økt oppslutning i de siste målingene. Sistnevnte økte hele 1,9 prosentpoeng i Aftonbladet-målingen og partiets leder Annie Lööf får mye av æren for det for sine sterke TV-debatter.

– Det er selvfølgelig gledelig, men det er på valgdagen det avgjøres. Nå handler det om å fortsette å prate om hjertesakene våre, mat, arbeid, miljø og landsbygd, sier Löof til avisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Tollvesenet utvider grenseovervåkingen
Les også
Hakekors-bilder av svensk politiker skaper reaksjoner
Les også
Säpo sier de hindret to terrorangrep i Sverige
Les også
Svenske sosialdemokrater lover reformer for 40 milliarder
Les også
Norsk-svensk samarbeid om ny jernbanestrekning