Opposisjonen seiret på Island

Den nye re­gje­rin­gen kom­mer etter alt å dømme til å par­ke­re Is­lands EU-søk­nad.

Op­po­si­sjo­nen vant som ven­tet lør­da­gens valg påIs­land, og Bjar­ni Be­ne­dikts­son fraSelv­sten­dig­hets­par­ti­et gjør krav på stats­mi­nis­ter­pos­ten.

Vel­ger­ne straf­fet stats­mi­nis­ter Jóhanna Si­gur­dardóttir hardt, og over halv­par­ten av dem som stem­te påSo­sial­de­mo­kra­te­ne i 2009, har siden vendt ryg­gen til par­ti­et.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Da to tre­de­ler av stem­me­ne var talt opp natt til søn­dag, hadde par­ti­et bare 13,5 pro­sent opp­slut­ning, en til­bake­gang på 16,3 pro­sent­po­eng fra for­ri­ge valg.

Be­ne­dikts­son over­tar 

Selv­sten­dig­hets­par­ti­et, som satt i re­gje­ring sam­men­hen­gen­de fra 1980 til 2009, leder med 26,5 pro­sent, en fram­gang på 2,9 pro­sent­po­eng.

Par­ti­ets 43 år gamle leder Bjar­ni Be­ne­dikts­son pro­kla­mer­te seier og gjor­de krav på stats­mi­nis­ter­pos­ten.

- Selv­sten­dig­hets­par­ti­et er på nytt kalt til tje­nes­te, sa han i en tale til jub­len­de til­hen­ge­re.

Koa­li­sjon

Sam­men med seg i re­gje­rin­gen får han etter alt å dømme Sig­mun­dur Davíd Gunn­laugs­son og Sen­ter­par­ti­et, som med 22 pro­sent opp­slut­ning også kan no­te­re solid fram­gang på 7,2 pro­sent­po­eng fra for­ri­ge valg.

Til sam­men får de to par­ti­ene 37 av de 63 re­pre­sen­tan­te­ne i All­tin­get, 14 flere enn i dag. So­sial­de­mo­kra­te­ne ser ut til å miste ti av sine 20 re­pre­sen­tan­ter, viser en pro­gno­se gjen­gitt av avisaMor­gun­blaðið.

Var for­be­redt

ForVenstre­be­ve­gel­sen de grøn­ne, som har styrt i koa­li­sjon med So­sial­de­mo­kra­te­ne de siste fire årene, ble også valg­re­sul­ta­tet ned­slå­en­de. Par­ti­et lig­ger an til bare 11,6 pro­sent opp­slut­ning, en til­bake­gang på 10,1 pro­sent­po­eng fra 2009. De mis­ter der­med seks av sine 14 plas­ser i All­tin­get.

De to re­gje­rings­par­ti­ene var på for­hånd for­be­redt på å måtte gi fra seg re­gje­rings­mak­ten. Den glo­ba­le fi­nans­kri­sen fikk is­lands­ke ban­ker til å rase sam­men som kort­hus og tvang re­gje­rin­gen til å gjen­nom­føre mange og harde bud­sjett­kutt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Si­gur­dardóttir vars­let alt før val­get at hun ville gå av.

EU-strid

Den nye re­gje­rin­gen kom­mer etter alt å dømme til å par­ke­re Is­lands EU-søk­nad, som so­sial­de­mo­kra­te­ne har vært gans­ke så alene om å stil­le seg bak.

Sen­ter­par­ti­et øns­ker folke­av­stem­ning om hvor­vidt for­hand­lin­ge­ne skal fort­set­te, mens Selv­sten­dig­hets­par­ti­et øns­ker å stan­se pro­ses­sen uan­sett.

Me­nings­må­lin­ger har vist at rundt 60 pro­sent av is­len­din­ge­ne er mot­stan­de­re av EU-med­lem­skap.