Oppfordrer kristne til å bli fastleger

Generalsekretær Liv Kjersti S. Thoresen i Menneskeverd reagerer på advarsler til unge kristne mot å gå inn i bestemte jobber i helsevesenet.

I Dagen torsdag advarte teolog og frikirkepastor Thomas Bjerkholt kristne fastleger mot å gå på akkord med sin egen samvittighet. Hvis reservasjonsretten blir så begrenset som helseminister Bent Høie (H) legger opp til å sitt høringsforslag, mener Bjerkholt det kan bli svært vanskelig for kristne å arbeide som fastleger. Signalene provoserer Thoresen.

- Min oppfordring til unge, kristne verdibevisste mennesker er nettopp å søke seg til jobber som fastlege, gynekolog, sykepleier, jordmor og så videre, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Jordmoren har jobbet 20 år i helsevesenet før hun ble generalsekretær i livsvernorganisasjonen Menneskeverd for ti år siden.

Råder til ro

Fortsatt har hun mye kontakt med mennesker som tar utdanning eller videreutdanning innenfor helsefag der det er sterke brytninger om etiske spørsmål.

- Av egen erfaring vet jeg hvor vanskelig det kan være å stå midt i dette. Men jeg tenker at hvis det er noe vi behøver i dag, så er det etiske bevisste mennesker inn i disse oppgavene, sier hun.

Debatten om fastlegers reservasjonsrett er blitt svært opphetet. Flere har spurt som Bjerkholt om det i praksis kan komme et yrkesforbud for kristne fastleger som ikke vil henvise til abort.

- Akkurat nå oppfordrer jeg fastleger som ikke har gått ut med sitt standpunkt, til å forholde seg i ro. Det er flere som jobber rundt omkring på ulike legekontor og har ulike ordninger, der de utfører en del ting og ikke andre, uten å snakke høyt om det. Også det kan være en måte å fungere på. Det handler om å finne smidige løsninger, sier Thoresen.

Rom for samtale

I fjor fullførte generalsekretæren en mastergrad der temaet var legers informasjons- og veiledningsplikt i forbindelse med abort. Den kvalitative studien av seks legers praksis viste at de som hadde sendt kvinner videre til andre instanser, la stor vekt på at dette ikke skulle gå ut over dem.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

«Kvinnenes rettigheter ble verken krenket eller gjenstand for respektløs behandling, Fastlegene var opptatt av å gi god informasjon og veiledning, slik at kvinner har krav på ifølge abortloven. I de større byene har man oppfordret kvinner til å benytte muligheten til å gå direkte til gynekologisk poliklinikk ved sykehuset med sin begjæring», skriver Thoresen i en artikkel i det siste nummeret av organisasjonsbladet Vern om livet.

- Det er stort rom i abortloven for hva samtalen med legen skal inneholde. Selvfølgelig skal man forholde seg profesjonelt. Men en lege som mener abort er galt, kan være like profesjonell og gi kvinnen alt hun har krav på, som en lege som mener abort er ukomplisert, sier hun.

Frykter kapitulasjon

Hvis kristne skal si at de ikke kan gå inn i helseyrker som kan være etisk utfordrende, mener hun det vil være «en veldig kapitulasjon».

- Vi må stå sammen. De som velger å ta slike jobber, må få støtte. Og det behøver man, for det er tøft. Men hvem har sagt at det ikke skal være tøft, spør hun.

- Men vil det ikke gå en grense for når man kan ta et yrke?

- Jo, men den er individuell. I forhold til fastleger finnes det ulike ordninger i dag som ikke nødvendigvis er offisielle, men likevel fungerer, sier hun.

Dessuten påpeker hun at det i flere store byer, som Oslo, er praksis at kvinner har samtaler med leger om abort, men i stor utstrekning oppfordres til å ta direkte kontakt med sykehuset med begjæring om å få utført inngrepet. Hun mener legene da kan bruke samtalene slik at kvinnen får et best mulig grunnlag for valget de skal ta.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Jeg synes det blir helt feil å si at kvinner skal slippe å møte leger som har betenkeligheter med abort, understreker hun. Dagen

Diskusjon om reservasjon

Pastor Thomas Bjerkholt i Trondheim Frikirke oppfordret i Dagen torsdag medisinstudenter til å tenke nøye gjennom spenningene de vil møte som fastleger.

Hvis man mener det man gjør dypest sett strider med kristen etikk, bør man heller orientere seg en annen vei i helsevesenet, sier han.

Informasjonsleder Espen Ottosen i Misjonssambandet sluttet seg til Bjerkholts påminnelse om at kristen tro har en pris - også i arbeidslivet. Samtidig uttrykte han forståelse for kristne leger som mener de kan gjøre mer for ufødt liv hvis de ikke reserverer seg.