SAMMENSVEISET: I løpet av tre uker i jungelen fikk Livden god kontakt med jentene, som fikk en noe annerledes ferietur.

Oppdrager i beste sendetid

Selv om John Øyvind Livden er hyret inn som knallhard mentor for bortskjemte jenter, håper han «Ingen kjære mor» kan oppleves som et oppbyggelig TV-program.

I TV2-serien sendes seks norske jenter på 18-20 år ut i verden for å lære å bli mer selvstendige og mindre egoistiske. Fra trygge omgivelser og foreldre som vasker, lager mat og betaler mobilregningen for dem, går turen til jungelen på Borneo i Malaysia. Her venter et primitivt liv og knallhardt arbeid under John Øyvind Livdens ledelse.

- Jentene fikk vite at de skulle på dannelsesreise til et land som var varmt og fremmed - men fikk ingen informasjon om at de skulle til regnskogen på Borneo, gliser Livden.


FAKTA OM John Øyvind Livden:
44 år, gift, tre barn.Har bakgrunn fra Sjøforsvaret og Sjøkrigsskolen.Driver Gullfjell Consulting, som tilbyr coaching/lederutvikling til bedrifter og organisasjoner.Aktuell som mentor i «Ingen kjære mor», som sendes tirsdager på TV2.
Militær bakgrunn


Hardhausen med snurrebarten har vært med i speiderbevegelsen hele livet. Tidligere jobbet han i Sjøforsvaret i nesten 20 år, blant annet seks år ved Sjøkrigsskolen i Bergen. Etter hvert ble Livden mer og mer interessert i å jobbe med utvikling av mennesker, så han sluttet i Forsvaret og tok etterutdanning innen pedagogisk veiledning.

Jobben som TV-mentor fikk Livden gjennom sosiale medier. Han har vært aktiv på LinkedIn siden 2003, og det var via profilen der han ble oppdaget.

- Nye medier er en viktig kommunikasjonsplattform, påpeker han. Og forteller at produksjonsselskapet bak «Ingen kjære mor» ville ha en person som gjerne hadde både militær bakgrunn og erfaring som coach. Da passet 44-åringen fra Arna i Bergen perfekt inn.

- Og jeg har jo jobbet med unge mennesker i mange år. Både egne barn, speidere og soldater.


Tydelige verdier

For Livden oppstod det mange utfordringer i jungelen, blant annet med tanke på å få jentene til å fungere som et team. Flere av deltakerne har uttalt i etterkant at de først ble litt redde fordi veilederen var veldig streng - men så viste han seg etter hvert som en godhjertet og omsorgsfull person.

- Jeg opplevde at jeg fikk god kontakt med alle seks jentene, forteller han til Dagen.


- Det å få komme så tett på…man får lov å være gjest i andre menneskers liv for en kortere periode. Man lærer nye ting om det å være menneske, om å våge å være den man er, om å samarbeide og fungere sammen med andre mennesker. Totalt sett var det en flott opplevelse for meg, og jeg vet at de som var med foran og bak kamera deler de samme refleksjonene som meg.

Livden, som er aktiv i Arna Misjonsmenighet, er usikker på hvor mye det blir fokusert på at han er kristen.

- Hvis det kommer fram at jeg er et troende menneske, kommer det fram i handling, verdiformidling og formidling av en måte å leve sammen på. Min oppgave var å være ekspedisjonsleder og coach. Jentene vet nok hvor jeg står, men det har ikke vært hovedfokus verken fra min side eller programskapernes side.


Ingen tapere


«Ingen kjære mor» har fått blandet mottakelse, blant annet ga VG terningkast to til realityserien. Akkurat det bryr John Øyvind Livden seg lite om.

- Jeg er overhode ikke opptatt av terningkast. Den responsen jeg har fått, både på nettet og fra folk som jeg har truffet på, er unisone tilbakemeldinger om at dette er TV som er positivt og givende å se på.


Livden mener ungdommer og foreldre kan ha godt av å se programmet sammen. I motsetning til mange andre realitykonsept er det nemlig ingen tapere i «Ingen kjære mor». Ingen blir stemt ut, ingen må reise hjem før de andre. Det mener han er viktig.

- Jeg tror veldig på det at man skal bygge opp. Det er viktig i familien, i bedriften, i organisasjonen. Og jeg tror at «Ingen kjære mor» som konsept kan være noe som folk opplever som oppbyggende å se på.

(Dagen)