Ønsker reservasjonsmulighet for fastleger

Styret i Legeforeningen setter døren på gløtt for fastleger i samvittighetsspørsmål, som henvisning til abort.

Saken har vært de­bat­tert siden Helse­de­par­te­men­tet høs­ten 2011 send­te ut et rund­skriv der det ble pre­si­sert at fast­le­ger ikke skal kan re­ser­ve­re seg mot å hen­vi­se til be­hand­ling som stri­der mot le­gens egen sam­vit­tig­het.Abort og kuns­tig be­frukt­ning for les­bis­ke er de to mest ak­tu­el­le ek­semp­le­ne.

- Sen­tral­sty­ret mener at det bør være rom i helse­tje­nes­ten til å ta hen­syn til al­vor­li­ge sam­vit­tig­hets­grun­ner knyt­tet til liv og død, heter det i en vur­de­ring fra sen­tral­sty­ret i Lege­for­enin­gen, skri­verVårt Land.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Lo­kalt an­svar

Spørs­må­let skal opp påLege­for­enin­gens landsstyre­møte i Alta neste uke. I for­kant har en grup­pe ut­ar­bei­det en rap­port som har vært på hø­ring i or­ga­ni­sa­sjo­nen. Den viser at det er et bredt spek­ter av syns­punk­ter på saken, og sen­tral­sty­ret øns­ker en bred de­batt.

Sen­tral­sty­ret un­der­stre­ker at ters­ke­len må ligge høyt før det skal ar­bei­des for en lov­fes­tet re­ser­va­sjons­rett for leger. Ek­semp­ler som nev­nes i saks­pa­pi­re­ne, er del­ta­kel­se i abort­inn­grep, på­legg om å skade pa­si­en­ter - som døds­straff og tor­tur - og å gi aktiv døds­hjelp der­som dette blir en pa­si­ent­ret­tig­het.

El­lers mener man «det helse­myn­dig­he­te­ne lo­kalt som må vur­de­re mu­lig­he­te­ne for å ta hen­syn til al­vor­li­ge sam­vit­tig­hets­grun­ner knyt­tet til liv og død uten at det går på be­kost­ning av pa­si­en­tens be­hand­lings­til­bud».

Ber po­li­ti­ker­ne lytte

KrF-le­der Knut Arild Ha­rei­de gle­der seg over sig­na­le­ne.

- Le­ge­ne har hatt mu­lig­het til å kunne hen­vi­se til en annen lege der­som be­hand­lin­gen stri­der mot sam­vit­tig­he­ten. Når nå sen­tral­sty­ret i Lege­for­enin­gen fort­sett ber om at det tas hen­syn til al­vor­li­ge sam­vit­tig­hets­grun­ner knyt­tet til liv og død, bør vi som po­li­ti­ke­re lytte til dette, sier Ha­rei­de i en presse­mel­ding.

Dagen