Ønsker klarhet om åndelighet

Hvordan skal helsearbeidere møte pasienters åndelige behov? KrF ønsker mer samarbeid mellom kirken og helsevesenet.

– Jeg har snakket med både sykehjem- og sykehusprester. De forteller meg at mange pasienter og pårørende har et sterkt behov for åndelig hjelp i livets siste time, sier stortingsrepresentant Line Henriette Hjemdal (KrF).

Hun har sendt et skriftlig spørsmål til helseminister Bent Høie hvor hun foreslår et tettere samarbeid mellom tros- og livssynssamfunn og helsevesenet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er usikkerhet blant helse- og omsorgsarbeidere om hvordan de skal forholde seg til pasienters åndelige behov, mener Hjemdal.

– Hva konkret mener du må gjøres?

– Helsearbeidere trenger å bli kjent med sitt ansvar for å møte pasienter med åndelige og eksistensielle behov. De trenger å lære hvordan de skal møte pasienter med slike behov, og de trenger gode rammer for å utføre disse oppgavene, sier Hjemdal.

Helseminister Bent Høie har lansert begrepet pasientens helsevesen, som betyr at pasientenes behov skal være utgangspunktet for de tilbud som gis.

– Pasienter har åndelige behov. Derfor må de som jobber i helse- og omsorgstjenesten oppleve trygghet når denne tjenesten skal gis, sier Hjemdal.

– Gjelder dette også pasienter som har behov innen andre religioner enn kristendommen?

– Ja, det gjelder også dem. De skal også få dekket sine behov ut fra sin tro.

Helseministeren har en uke på seg til å svare på spørsmålet fra Hjemdal.