JULEPREST: Gunnar Mathisen, sjømannsprest offshore, her på Ekofisk, er en av de faste medarbeiderne som også skal være juleprest i år.

Oljekrisen rammer juleprestene

Oljekrisen rammer nå også Sjømannskirkens juleprester. 32 plattformer får juleprester denne julen. Det er en nedgang på åtte fra i fjor.

Innstramminger i oljesektoren har ført til at flere plattformer takker nei til juleprestene.

– Det er en god del plattformer som av flere grunner ikke får juleprester i år. For det første handler det om dårlige tider i oljesektoren, og vi merker innstramminger alle veier. Det har ført til at flere har takket nei til vårt tilbud om juleprester. Dernest handler det om helikoptertransporten til og fra plattformene, sier sjømannsprest offshore, Annette Tronsen Spilling i Sjømannskirken til Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

DESEMBER 2014: Oljearbeidere må feire jul uten prest

Transporten

Hun forklarer det siste med mangel på helikopter og at helikopterrutene ikke passer så godt med plasseringen av julehelgen.

– Fordi juledagene ligger der de gjør og helikoptrene går på faste dager, må juleprestene være på plattformene en lenger periode enn de egentlig trenger. Det har ført til at noen plattformer har takket nei til vårt tilbud. Men vi er fornøyd med det vi har fått ja på, og viser gjerne moderasjon i forhold til de dårlige tidene innen oljebransjen, sier Tronsen Spilling.

Svært fornøyd

Hun er svært fornøyd med Sjømannskirkens opplegg for den kommende julen.

– Det er veldig bra at vi får dekket så mange plattformer som vi gjør. Mange får besøk og kan se fram til en god jul i Nordsjøen også i år. Samtidig går det jo godt an å feire en fin jul også uten våre prester til stede, sier Tronsen Spilling.

I 2014 manglet Sjømannskirken folk til å fylle behovet. I år melder de om god tilgang på interesserte som vil bidra til julefeiringen på plattformene. Det dreier seg både om prester, diakoner, kateketer og lekfolk som studenter og kristne ledere som ønsker å bidra under julefeiringen på plattformene.

Annerledes jul

– Det blir jo en helt annen julefeiring enn hjemme. Vi er på en arbeidsplass med et helt annet fokus der ikke alle har tid til oss. Våre utsendinger skal bidra med sine gode personlige egenskaper og peke på Guds nærvær i arbeidet. Vi som kommer ut, bærer det hellige med oss, sier Annette Tronsen Spilling.

Les også
Stavanger-kirker rammet av oljekollaps
Les også
Laveste oljepris siden 2009
Les også
Kraftig fall i Statoils resultat
Les også
Ledigheten når nye høyder
Les også
Hver femte arbeidstaker usikker på jobbfremtiden