Oljefondet satser i israelsk storbank

Statens pensjonsfond utland – eller Oljefondet – kjøpte seg nylig opp i Israel Discount Bank. Aksjeposten har nå en verdi på 433 millioner kroner.

Oppkjøpet skjedde i begynnelsen av oktober, ogoljefondet har økt sin eierandel til 2,6 prosent i den israelske banken, som er en av de tre største i landet.

Lite meddelsom

Da vi stiller noen spørsmål til Statens pensjonsfond utland om aksjekjøpet iIsrael, er responsen knapp.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi kommenterer dessverre ikke enkeltinvesteringer eller enkelt selskap. Vi oppdaterer fondets offentlige beholdningslister årlig, sier kommunikasjonssjef Thomas Sevang i Norges Bank Investment Management til Dagen.

Kraftig økning

Han viser til at den siste oppdaterte beholdningslisten med offentlige tall er fra sist årsskifte.

– Jeg kan bekrefte at vår investering i Israel da utgjorde 13,3 milliarder kroner i aksjer, og 11,3 milliarder kroner i rentepapirer, opplyser Sevang.

Den samlede investeringen som Oljefondet hadde i Israel ved sist årsskifte var med andre ord 24,6 milliarder kroner. Dette var en økning på hele 5,8 milliarder kroner i forhold til året før.

– Strålende nyheter

– Dette er en utvikling jeg er meget fornøyd med. Det er både bra for det norske oljefondet, og bra at Norge på denne måten kan bistå med kapital i israelske selskaper.

Lite glad

MenSV er lite glad for atOljefondet har kjøpt seg opp i den israelske banken.

Han mener at bosettingene som bygges, skjer klart i strid med folkeretten og er ulovlige.

– Israel Discount Bank bidrar dermed til å bryte folkeretten, og investeringene bør derfor granskes av etikkrådet i Statens pensjonsfond utland, sier Solhjell.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Problematisk

– Hvilken kommentar har du til at investeringer i Israel hadde en økning på 5,8 milliarder kroner i 2015 i forhold til året før?

– SV mener ikke at investeringer i Israel i seg selv er problematisk. Men vi er imot investeringer i selskaper som bidrar til brudd på folkeretten. Mange selskaper, ikke bare israelske, er delaktige i Israels okkupasjon av Palestina. Dette må følges svært tett, svarer Bård Vegar Solhjell.

Han mener at det er problematisk at Oljefondet også investerer i israelske statsobligasjoner.

– Dette er i prinsippet statslån, som vil være en del av finansieringen av okkupasjon og brudd på folkeretten, sier Solhjell.

– Overraskende

Den norske investeringen i Israel Discount Bank ble gjort i forbindelse med at banken økte sin aksjekapital gjennom en emisjon på 480 millioner shekel (i overkant av en milliard kroner etter dagens kurs).

– Kjøpet er spesielt overraskende med tanke på at Norges Bank er forvalter av det mest suverene investeringsfond i de skandinaviske land. De bestemte seg i 2013 for å avhende sine aksjer i israelske selskap på grunn av den politiske konflikten i regionen, skriver Globes, Israel business news.

Stor aksjepost

Oljefondet har nå 29,4 millioner aksjer i Israel Discount Bank, med en samlet aksjeverdi på 201 millioner shekel (433 millioner kroner).

Dette er en stor aksjepost sammenlignet med verdien for eksempel ved nyttår 2010. Da hadde Oljefondet en investering på bare 26,7 millioner kroner i Israel Discount Bank, og en eierandel på 0,2 prosent.