Økt pressestøtte fra 2004

Fremskrittspartiet fikk gjennomslag i Stortinget for å bruke objektive kriterier for å fastsette nivået på pressestøtten i posten «Ymse publikasjoner». Men regjeringspartiene med KrF i spissen vil ikke at ordningen skal

Når Ymseposten blir fordelt etter objektive kriterier, det vil si avisenes opplag, utgivelsesfrekvens og tidligere tilskudd, vil dette medføre økt støtte for de kristne ukeavisene Magazinet og Norge I DAG. FrP og regjeringspartiene klarte imidlertid ikke å bli enige om når den nye ordningen skal innføres. FrP forsøkte i det lengste å få de objektive kriteriene på plass i løpet av 2003, mens Regjeringen anført av KrF, ville vente til 2004.
Statsråd Valgerd Svarstad Haugland (KrF) lovte i stortingsdebatten sist fredag at de nye kriteriene skulle være klare til da.

Mindre på sikt
- Saken er ikke så dramatisk at den trenger å vente til 2004. Vi la frem en forslag om å innføre den nye ordningen i januar 2003, som en del av budsjettinnstillingen i Stortinget. Denne ble nedstemt, og det var KrF som var mest negativ til vårt forslag, sier stortingsrepresentant for FrP, Ulf Erik Knudsen, til Magazinet.
Stortingsrepresentant Ola T. Lånke (KrF), kaller FrPs forslag for et «uviselig krumspring».
- Det kan være store sjanser for at FrPs forslag ville gitt aviser som Magazinet og Norge I DAG mindre midler på sikt, sier Lånke.
- Jeg mener Knudsen uttaler seg ukorrekt i denne saken. Vi var enige om en ny ordning, mens Sosialistisk Venstre, Arbeiderparitet og Senterparitet derimot var helt imot ny vurdering av pressestøtten. Da kan ikke vi defineres som de mest negative.
- FrPs ønske om raske endringer i reglene kunne åpnet for flere søkere og dermed redusert pressestøtte til alle andre. Dessuten måtte de avisene som tapte mest på dette kanskje legges ned, mener KrF´s Ola T. Lånke.
I stortingsdebatten om kulturbudsjettet, kom Knudsen med følgende kraftsalve mot KrF:
-Jeg lurer på hvorfor KrF prioriterte de homofiles blad Blikk fremfor de kristne avisene Magazinet og Norge I DAG.
Dette ble parert av kulturminister Valgerd Svarstad Haugland.
- Det kan ikke bli slik at man gir penger til bare de avisene man selv liker. Da skulle det ha blitt underlige tilstander her i landet, sa hun.

Lar seg styre
I flertallsmerknaden i kulturkomiteens innstilling blir regjeringen bedt om å utarbeide de objektive kriteriene.
- Til nå har vekslende politikere slengt inn penger til sine favorittpublikasjoner. Det kan vi se på oppslagstallene; det er grov forskjellsbehandling. Den praktiske konsekvensen er at kristne aviser kommer dårligst ut, sier Ulf Erik Knudsen.
- Grunnen til at dette ikke kan innføres nå skyldes at KrF er handlingslammet. De lar seg styre av byråkratene, mener Knudsen.
- Det har ikke vært noen kontakt med byråkratene. Dette er vanlig saksgang mellom storting og regjering. Regjeringen har ansvaret for regelverket. Stortinget legger føringene, sier Kristelig Folkepartis Ola T. Lånke, som mener FrP viser unødvendig hastverk.
- Jeg skulle ønske FrP kunne opptre ryddigere, både i denne og andre saker. Vi hadde akkurat underskrevet veiledningen til regjeringen om ny pressestøtteordning, da FrP forslo å innføre denne allerede over nyttår. Vi kan ikke innføre nye regler på 1-2-3 og gjøre krumspring fra den ene dagen til den andre, sier Lånke til Magazinet.
- Det er FrPs vis å haste. Vi ønsker å gjøre ting på en skikkelig måte, og vi pleier alltid å bruke tid på å lage et regelverk. Hvis ikke kan vi risikere at mange publikasjoner kommer i etterkant og sier: Vi utfyller de samme kravene, så hvorfor får ikke vi mer støtte? Dette ville skapt et unødvendig rot.

Saken i egne hender
Til tross for at FrP og regjeringspartiene er enige om en mer rettferdig pressestøtteordning fra 2004, er ikke FrP sikker på at saken vil bli fulgt opp.- Vi vil legge et hardt press på regjeringen fram mot revidert budsjett til våren, samt statsbudsjettet neste høst. Vi stoler ikke på regjeringen i denne saken, sier Ulf Erik Knudsen.

Eva-Charlotte Stenset