Økt forfølgelse mot Kinas kristne

Kristne i Kina forfølges mer enn noen sinne. Likevel vokser menighetene og lederne fortsetter sitt farefulle arbeid.

På et kontor i en utkantby i en av Kinas 35 provinser møter Magazinet mannen som vi av hensyn til hans egen og andre kristnes sikkerhet velger å kalle ?Fu?. Også stedsnavn og hendelser er anonymisert for å hindre gjenkjennelse. Kristne i Kina forteller nemlig sin historie med fare for sitt eget liv.

Måtte flykte

Fu er robust av utseende. Men stillferdig. Han viser Magazinets medarbeider en stor kul i hodet.

- Denne fikk jeg for tre år siden, forteller han. Politiet hentet ham og banket ham opp i fengselet. Han falt og slo hodet i en murkant og ble bevisstløs. Politifolkene var redd han skulle dø og kastet ham ut av fengselet. Fus medarbeidere tok hånd om ham.

? Takket være at de bad for meg, kom jeg meg til meg selv igjen, sier Fu. Han måtte flykte fra byen hvor han hadde bygget opp et nettverk av husmenigheter med 6.000 troende. Han fortsatte å styre dette nettverket fra det nye oppholdsstedet og startet et nytt arbeid her som nå har 4.000 kristne.

Han har startet flere andre nybrottsarbeid i andre provinser, og menighetene vokser. Vi får også være med Fu til et hemmelig skjulested hvor han underviser sine ledere og holder seminar for kommende menighetsarbeidere.

Frelst

- Mine foreldre var kristne, forteller Fu. ? Far hadde en god jobb, men mistet den fordi han var en troende. Det endte med at familien måtte flykte fra sin by og provins til området Fu bor nå. Der var det ingen kristne. Fu ble bitter på Gud på grunn av den smerte hans foreldre måtte gjennomgå.

? Far ble fengslet og mor og jeg var veldig fattige, forklarer han. Fu forlot Gud i ungdomsårene fordi foreldrene led slik. Men en morgen våknet han av at hans mors tårer strømmet nedover hans ansikt. Hun lå på kne over ham og bad til Jesus om hans frelse.

Da knakk Fu sammen og tok imot Herren. ? Alle kristne i dette landet må være inneforstått med at de kan komme til å bli fengslet, sier han. De kristne i landet sier at forfølgelsen er mer intens enn de noen gang har opplevd. I Hunan, den største provinsen med 100 millioner innbyggere raserte myndighetene med bulldosere og eksplosiver 60 prosent av kirkebyggene.

Ledere har blitt slått, fengslet og truet. Noen har også blitt drept. Derfor gjør Fu alt han kan for å beskytte dine medarbeidere. Og til nå har det gått bra.

Gir seg ikke

En annen av lederne vi treffer har vært fengslet ved flere anledninger. Til sammen har han sittet inne i nesten 10 år. Sist gang ble han løslatt i 2003. Da hadde han blitt slått og mishandlet i fengselet og måtte opereres av lege for å restitueres. Men fortsatt er de fysiske og sjelelige arrene store.

Mens Magazinet snakker med ham, kikker han mye ned, stammer og har vanskelig for å utrykke seg. Likevel arbeider han utrøstelig videre for evangeliets sak.

- I sør er det noen som har blitt fengslet som jeg følger opp, forteller han. Han samler saksdokumenter og engasjerer advokater for å skape oppmerksomhet rundt det som skjer.

Siste arrestasjon var en advarsel fra myndighetene. De liker ikke arbeidet han gjør. Han viser også bilder av medlemmer av husmenigheter som har blitt arrestert. Andre bilder viser mennesker som har fått møte Gud i hans møter. Det er krøplinger som har blitt helbredet og mange blir frelste hele tiden.

Forfølgelse skaper vekst

?Vi må be til Gud om at han ikke tar bort forfølgelsen fra Kina, har en av de eldre lederne, som selv har sittet inne i over 20 år, sagt flere ganger. De kristne mener at forfølgelsen skaper en kvalitet som gjør at menighetene vokser.

? Se bare på Hong Kong, sier den samme lederen. Der er det 3 prosent kristne, mens i Kina ellers er det 10 prosent, sier den samme lederen. Et av nettverkene i Beijing hadde mange husmenigheter som ble forfulgt av politiet. 40 av dem ble sporet opp og stengt.

Men resultatet av det er at 80 nye menigheter har dukket opp i stedet, og nå er dette nettverket større enn noen gang.

? De klarer aldri å stoppe evangeliet, sier denne lederen.

Les mer om de kristne i Kina i dagens avis