Økonomiredaktør: – Trumps plan kan skade Norge

Donald Trumps økonomiske politikk kan utløse handelskrig og ramme Norge, mener økonomiredaktør Ola Storeng.

I enkommentar til Trumps tale om USAs økonomi skriver Aftenpostens økonomiredaktør at republikanerens motstand mot frihandel kan ha like stor betydning for andre land.

Storeng peker på at Trump har kalt Verdens handelsorganisasjon (WTO) for en katastrofe.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

«For små land som Norge er håndhevingen av regelverket i WTO kanskje den fremste garantien mot vilkårlig handelstiltak iverksatt av større land», skriver han.

Hvis Trump øker tollen på varer fra Kina og andre land, vil disse landene trolig øke tollen på amerikanske varer. Det ser ut til at Trump er villig til å risikere handelskrig, ifølge Storeng.

Han er også bekymret for hva som vil skje med USAs budsjettunderskudd hvis Trump kutter skattene uten å kutte i store offentlige utgiftsposter. Bekymringen deles av analytiker Johnny Bo Jakobsen i Nordea i Danmark.

– Donald Trump anbefaler fortsatt svært store skatteletter. Samtidig avviser han å redusere utgiftene, så samlet sett vil det føre til en eksplosjon i offentlig gjeld, sier Jakobsen til nyhetsbyrået Ritzau.

– I lys av det må man betegne Trumps plan som farefull og på grensen til det fullstendig uansvarlige, tilføyer han. (©NTB)