OIBC vil ha omkamp, klager på vedtak

Oslo International Bible College får ikke utbetalt statstilskuddet for våren 2014, men vil ha omkamp etter vedtaket som fratar dem sjansen til å rette opp skolens uvanlig mange mangler.

Da god­kjen­nin­gen av fag­skole­ut­dan­nel­sen ved Oslo In­ter­na­tio­nal Bible Col­le­ge (OIBC) ble truk­ket til­ba­ke 13. fe­bru­ar, ble sko­lens le­del­se også fra­tatt sjan­sen til å gjøre noe med fei­le­ne som ble på­pekt gjen­nom re­vi­de­rin­gen av sko­len.

Nokut (Na­sjo­nalt organ for kva­li­tet i ut­dan­nin­gen) hadde gans­ke en­kelt ingen tro på at sko­lens le­del­se var i stand til å rette dem opp.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Full­sten­dig uven­tet

I brev til Nokut tirs­dag skri­ver OIBC-le­del­sen at det kom som «en full­sten­dig og uven­tet over­ras­kel­se for alle ved OIBC» at Nok­ut-sty­ret ved­tok at sko­len «ikke får en enes­te dag til å rette på mang­le­ne og sam­ti­dig fra­tar OIBC ut­dan­nings­til­bu­det».

I bre­vet, sig­nert styre­le­der Richard Lar­sen, står det at sko­len ikke på­kla­ger den fag­li­ge vur­de­rin­gen av sko­len. Der fram­kom­mer det at 14 av 17 fag­li­ge kri­te­ri­er ikke var opp­fylt på en til­freds­stil­len­de måte, der­iblant at det ikke fan­tes noen stu­die­plan for ut­dan­nin­gen.

Ko­mi­te­en bak rap­por­ten på­pe­ker vi­de­re at «sko­len i liten eller ingen grad har dre­vet den ut­dan­nin­gen de i sin tid fikk god­kjent».

Dette be­stri­der ikke skole­le­del­sen, men det fram­kom­mer klart at de mener de er i stand til å rette opp fei­le­ne - bare de får tid på seg.

Kla­gen hen­vi­ser til Nokuts for­skrif­ter som sier at til­by­der (sko­len) skal få ri­me­lig tid til å rette opp mang­ler. «Ri­me­lig tid» kan etter OIBCs me­ning ikke bety ingen tid i det hele tatt.

OIBC mener der­for å ha på­vist saks­be­hand­lings­feil og mener Nok­ut-ved­ta­ket må kjen­nes ugyl­dig.

Skole­le­del­sen ber om tid fram til som­mer­en med å rette opp mang­le­ne og at de får drive sko­len fram til da «på vår egen god­kjen­ning, men også med bi­stand av andre etter av­ta­le med og i sam­svar med krav fra Nokut».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Får ikke til­skud­det

OIBC-le­del­sen mener dette vil være til beste for stu­den­te­ne som da får av­slut­tet skole­året ved lære­ste­det.

Det er nå klart at OIBC ikke får ut­be­talt stats­til­skud­det for våren 2014, selv om dette lå inne i stats­bud­sjet­tet. Til­skud­det ble til­bake­holdt midt i ja­nu­ar, og sko­len har fått en­de­lig be­skjed om at til­skud­det ikke kom­mer på sko­lens konto.

De­par­te­men­tet er imid­ler­tid vil­lig til å bruke pen­ger på stu­den­te­ne.

- OIBC har fak­tisk gjort en inn­sats for å snak­ke med andre in­sti­tu­sjo­ner, sier av­de­lings­di­rek­tør Øy­stein Lund som fore­lø­pig ikke vil si hvil­ke lære­ste­der som får an­sva­ret for å lose OIBC-stu­den­te­ne gjen­nom ek­sa­men. In­sti­tu­sjo­ne­ne Nokut har vært i kon­takt med, har gitt ut­trykk for at de ikke vil be­sva­re OIBCs hen­ven­del­ser uten at NOKUT er inne i bil­det.

Lund sier Kunn­skaps­de­par­te­men­tet har an­mo­det Nokut om å bistå stu­den­te­ne slik at de får full­ført ut­dan­nel­sen, men det er ikke under noen om­sten­dig­het ak­tu­elt at det er Nokut som står an­svar­lig for stu­die­ne.

- An­sva­ret for at stu­den­te­ne får tatt ek­sa­men et annet sted enn på OIBC, lig­ger hos OIBC. Vi ble for en uke siden enige med sko­len om at Nokut skal son­de­re ter­ren­get for å finne in­sti­tu­sjo­ner der dette kan skje, sier as­sis­te­ren­de av­de­lings­di­rek­tør Bjørn R. Stens­by til Dagen.

Det er ikke flust med ak­tø­rer som til­byr stu­di­er i mi­sjon, me­nig­hets­le­del­se og medie­fag slik OIBC har gjort, men sko­len skal ha vært i kon­takt med noen ak­tu­el­le in­sti­tu­sjo­ner.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Får ta ek­sa­men

Mens mye er usik­kert, ut­ste­der di­rek­tør Lund nes­ten en ga­ran­ti for at de 122 stu­den­te­ne får fort­set­te stu­die­ne.

- Vi skal finne en løs­ning for dem, sier han - selv om han ennå ikke helt vet hvor.

DAGEN

OIBC-saken

Oslo International Bible College i Lørenskog fikk 13. februar beskjed om at de ikke lenger er godkjent som fagskole på grunn av uvanlig mange og alvorlige mangler ved ulike sider av skolens drift. Saken regnes som unik i utdannings-Norge.

Kunnskapsdepartementet har nå også gitt endelig beskjed om at statstilskuddet til skolen for vårsemesteret ikke vil bli utbetalt etter at det ble tilbakeholdt i januar.

OIBC har fått pålegg om å legge til rette for at de 122 studentene kan ta avsluttende eksamen ved andre institusjoner.