Obama og Netanyahu i samtaler om Iran

USAs pre­si­dent Ba­rack Obama for­sø­ker å be­ro­li­ge Is­ra­els stats­mi­nis­ter Ben­ja­min Netanyahu om den nye atom­av­ta­len som er inn­gått med Iran. Men is­rae­ler­ne er svært skep­tis­ke.

Ba­rack Obama ring­te søn­dag til Ben­ja­min Netanyahu for å dis­ku­te­reden nye av­ta­len, opp­ly­ser Det hvite hus.

Netanyahu er svært kri­tisk til av­ta­len og kal­ler den et «his­to­risk feil­trinn» som gjør ver­den til et far­li­ge­re sted. Av­ta­len lar Iran ta «et vik­tig steg mot å få ver­dens far­ligs­te våpen», ad­va­rer han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Is­rae­ler­ne har gode grun­ner til å være skep­tis­ke til Irans in­ten­sjo­ner, fast­slår presse­tals­mann Josh Ear­nest i Det hvite hus. Men USA mener li­ke­vel at av­ta­len er veien å gå.

- Kan leve med uenig­het

Ame­ri­ka­ner­ne er iføl­ge eks­per­ter vil­li­ge til å gå imotIs­rael i denne saken fordi de mener en in­ter­na­sjo­nal over­ens­komst medIran er den beste måten å oppnå sik­ker­het på, både for USA og for Midt­østen.

Ver­dens­sam­fun­net må få in­spek­tø­rer på plass i Iran for å sikre seg mot at lan­det ut­vik­ler atom­vå­pen, på­pe­ker se­nior­ana­ly­ti­ker Ali­reza Nader ved tanke­smia RAND Cor­po­ra­tion. Og da må en av­ta­le til.

- Selv hvis det opp­står en mi­li­tær kon­flikt og enten USA eller Is­rael an­gri­per Irans atom­an­legg, vil ikke Irans kunn­skaps­base bli ut­ra­dert, sier Nader.

Iføl­ge ham er det usann­syn­lig at Is­rael vil an­gri­pe Iran på egen hånd og på den måten un­der­gra­ve av­ta­len som nå er inn­gått. Et slikt an­grep ville blitt opp­fat­tet som svært pro­vo­se­ren­de av ver­dens­sam­fun­net.

Ulike in­ter­es­ser

At USA ikke er på linje med Is­rael i spørs­må­let om Iran, kan for­kla­res med at USA har bre­de­re sik­ker­hets­po­li­tis­ke in­ter­es­ser å ta hen­syn til enn Is­rael, mener Fawaz Ger­ges, pro­fes­sor ved LSE.

- Det vi nå er vitne til, er en po­ten­si­ell ny til­nær­ming mel­lom USA og Iran som kan føre til at hele det geostra­te­gis­ke kar­tet i Midt­østen må teg­nes på nytt, sier Ger­ges til MSNBC.

Iføl­ge ham er det håp om at Iran vil kunne spil­le en po­si­tiv rolle i andre kon­flik­ter i re­gio­nen der­som lan­det tas inn i var­men igjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Spørs­må­let er imid­ler­tid hvor­dan Is­rael vil for­hol­de seg til dette - samt land som Sau­di-Ara­bia og De for­en­te ara­bis­ke emi­ra­ter, som er minst like be­kym­re­de for et styr­ket Iran som Is­rael er.

Te­le­fon­sam­ta­le

I søn­da­gens te­le­fon­sam­ta­le kom Obama med løf­ter om tett dia­log med Is­rael i tida fram­over, iføl­ge presse­tals­man­nen i Det hvite hus.

- I sam­svar med vårt løfte om å sam­ar­bei­de tett med våre is­ra­els­ke ven­ner sa pre­si­den­ten til stats­mi­nis­te­ren at han øns­ker at kon­sul­ta­sjo­ner skal star­te umid­del­bart mel­lom USA og Is­rael om inn­sat­sen for å for­hand­le fram en bred løs­ning, sier Ear­nest.

- De to le­der­ne gjen­tok sitt delte mål om å for­hind­re at Iran skaf­fer seg atom­vå­pen, sier han.

I sam­ta­len un­der­stre­ket Obama iføl­ge presse­tals­man­nen at målet er å få på plass en bred og varig av­ta­le som sik­rer mot mis­bruk av det irans­ke atom­pro­gram­met.

Mid­ler­ti­dig av­ta­le

Av­ta­len som kom på plass i Genève i hel­gen, er mid­ler­ti­dig og gjel­der i førs­te om­gang i et halvt år.

Den nye av­ta­len betyr at Iran fort­satt kan an­ri­ke uran. Men lan­det for­plik­ter seg til å holde an­ri­kings­gra­den på rundt 5 pro­sent. Van­lig­vis er dette til­strek­ke­lig hvis ura­net skal bru­kes i atom­re­ak­to­rer til pro­duk­sjon av strøm.

Til atom­vå­pen kre­ves høy­an­ri­ket uran med en langt stør­re andel av iso­to­pen uran-235. (©NTB)