Barack Obama innrømmer at målet om tilbaketrekking på 16 måneder kan ryke.

Obama mindre skråsikker om Irak

Anklager om politisk vingling haglet mot Barack Obama etter at han åpnet for å endre sin plan for tilbaketrekking fra Irak. Torsdag ga han også uttrykk for en restriktiv holdning til aborter sent i svangerskapet.

I løpet av de innledende rundene av den amerikanske valgkampen har Obama gått fra å ganske enkelt kreve at USAs soldater må forlate Irak, til en mer nyansert ordbruk.

På en pressekonferanse i delstaten North Dakota torsdag sådde han tvil rundt målsettingen om å hente alle styrkene ut innen det er gått 16 måneder etter presidentskiftet. Den demokratiske presidentkandidaten planlegger en reise til Irak, og sa det var mulig at han vil måtte «pusse på» sin politikk etter å ha snakket med amerikanske militære ledere der.

Trener hæren

I løpet av kort tid var representanter fra Det republikanske partiet ute og kritiserte Obama for å snu kappen etter vinden og innta nye standpunkter når det er beleilig.

- Det ser ut til at det ikke finnes noe tema hvor Barack Obama ikke er villig til å forandre syn for å hente politisk gevinst, skrev en republikansk talsmann i en e-post sendt ut til en mengde amerikanske journalister.

Dermed ble Obama tvunget til å innkalle til pressekonferanse på nytt.

- Jeg vil hente soldatene våre hjem med en hastighet på en til to brigader per måned, noe som betyr at USA vil være fullstendig ute av Irak i løpet av 16 måneder, understreket presidentkandidaten.

Han sa at en eventuell endring i Irak-politikken vil dreie seg om hvor mange soldater som må bli værende igjen i landet for å trene den irakiske hæren, og for å hindre at al-Qaida igjen styrker sin posisjon.

Men han ble nødt til å innrømme at målet om tilbaketrekking på 16 måneder kan ryke hvis det blir nødvendig å bremse prosessen av hensyn til de amerikanske soldatenes sikkerhet.

Sentrumsvelgere

Irak-politikken er bare ett av områdene hvor Obama ser ut til å ha lagt seg tettere opp til republikanske synspunkter den siste tiden. Etter å ha vektlagt venstreorienterte og liberale synspunkter mens han kjempet mot partifellen Hillary Clinton for å bli Demokratenes presidentkandidat, er jobben nå å kapre sentrumsvelgere fra motkandidaten John McCain.

Tidligere denne uken uttalte Obama at han støtter Bush-regjeringens mål om å overlate flere velferdsoppgaver til religiøse grupper i USA.

Utspillet kom da Obama talte til en kristen menighet i delstaten Ohio. Han understreket at han vil fortsette politikken med å gi offentlige midler til religiøse veldedighetsorganisasjoner som jobber med å bekjempe fattigdom.

Abort

Torsdag ga han uttrykk for en restriktiv holdning til aborter sent i svangerskapet. I et intervju med et kristent magasin sa han at senaborter kun bør være tillatt av hensyn til mors helsetilstand.
- Jeg synes ikke «mentalt stress» kvalifiseres som mors helsetilstand. Det må være snakk om et alvorlig, fysisk problem som oppstår i svangerskapet, sa den demokratiske presidentkandidaten.

Dermed markerte han avstand fra mange aborttilhengere som kjemper for en kraftig oppmykning av reglene for når det er tillatt å ta abort. (©NTB)