Obama:- Farlig bosettingspolitikk

Mens Israel bygger nye bosetninger i Øst-Jerusalem, fortsetter rivingen av palestinske boliger i samme område. Barack Obama kaller den israelske politikken farlig.

Obama er den siste i rekken av kritikere etter at Israel bestemte seg for å gi grønt lys til byggingen av 900 nye boliger i Gilo i Øst-Jerusalem.
Den amerikanske presidenten understreker at Israels sikkerhet er av avgjørende interesse for USA, men minner samtidig om at byggingen ikke gjør det enklere å få i gang forhandlinger.
- Jeg mener byggeprosjektet ikke bidrar til Israels sikkerhet. Det vil gjøre det vanskeligere for dem å slutte fred med naboene, og jeg tror det forbitrer palestinerne på en måte som kan vise seg å være svært farlig, sier Obama i et intervju med TV-kanalen Fox News.
Frankrike, EU og FNs generalsekretær Ban Ki-moon har også kritisert de israelske planene. Men Israel vil ikke la kritikken påvirke byggingen.
- Å stanse byggingen i Gilo ville være som å stanse ethvert byggeprosjekt i et nabolag i Jerusalem og Israel. Bygging i Jerusalem vil ikke bli stanset, og Gilo er en del av Jerusalem, slår innenriksminister Eli Yishai fast overfor nyhetsbyrået AFP.
Kirkens Nødhjelpber Norge fordømme
Israel annekterte Øst-Jerusalem etter seksdagerskrigen i 1967 og har siden betraktet hele byen som landets «udelelige hovedstad». Annekteringen har imidlertid ikke fått gehør internasjonalt, og de jødiske bosetningene der regnes som ulovlige av verdenssamfunnet.
Kirkens Nødhjelp ber Norge også komme på banen med fordømmelse av Israels bosetningspolitikk.
- Israel bedriver en systematisk diskriminering av de palestinske innbyggerne i Jerusalem, mens bosetningene, som er ulovlige ifølge internasjonal humanitærrett, stadig får større områder å utfolde seg på, sier generalsekretær i Kirkens Nødhjelp, Atle Sommerfeldt.
Palestinsk bolig ødelagt
Samtidig med utvidelsene av bosetningene fortsetter Israel å kaste ut palestinere fra hjemmene deres i Øst-Jerusalem. Onsdag ble nok en bolig jevnet med jorden.
- Huset ble ødelagt fordi det var bygget uten tillatelse, sier en talsmann for Rabbis for Human Rights til AFP.
Organisasjonen er motstander av israelsk bosetning på okkupert jord. Palestinere i Øst-Jerusalem bygger ofte uten tillatelse fordi det nærmest er umulig å få godkjennelse fra israelske myndigheter.
Ifølge FN har 94 prosent av søknadene fra palestinere blitt avvist. En tredel av Øst-Jerusalem er forbeholdt utbygging av israelske bosetninger, mens kun 13 prosent er satt av til palestinsk utbygging.
- Israel mest truet i verden
Israels statsminister Benjamin Netanyahu karakteriserer på sin side Israel som «verdens mest truede land», skriver Haaretz.
- Ikke siden bombingen av Storbritannia under andre verdenskrig har noe land måttet tåle slike angrep mot sivilbefolkningen sin, sa statsministeren på en konferanse for luft- og romfart tirsdag.
Netanyahu la til at Israel står overfor fiender som ikke legger skjul på hensiktene sine, og som bevæpner seg deretter.
- Først angriper de oss på fysisk vis, og deretter angriper de vår rett til selvforsvar, påpekte han.
Våpenindustrien i Israel kan vise til gode resultater, men Netanyahu gjorde det klart at store investeringer må til det neste tiåret for å møte behovene til det israelske forsvaret. (©NTB)