ORDINERES: – Skal vi oppnå fornyelse i Norges land, må Oase være relevant og aktuell for kirken, og ikke stå på utsiden av den. Derfor går jeg nå, på vegne av Oase, inn som prest for å kunne være med å fornye kirken innenfra, sier Asbjørn Simonnes, daglig leder i Oase.

Oase-leder inn i kirken

– Vi må prege trosopplæring og gudstjenestereformer. Det gjør vi ved å være mer til stede i Den norske kirke, sier daglig leder i Oase.

Onsdag om halvannen uke ordineres Oase-leder Asbjørn Simonnes, til prestetjeneste i Volda og Sande kommune. Dette fortalte han på torsdagens samling for preste- og ledernettverket i Oase. Ifølge Simonnes er ordinasjonen en del av Oases strategi for å nå bredere ut med budskapet om fornyelse. I det legger han undervisning om åndsutrustning og å se nådegaver i funksjon.

– Skal vi nå visjonen om fornyelse i kristen-Norge, er vi avhengig av mer og tettere kontakt med Den norske kirke og bedehusene. Skal vi oppnå fornyelse i Norges land, må Oase være relevant og aktuell for kirken, og ikke stå på utsiden av den, poengterer han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I flere år har Simonnes fungert som mentor for en rekke trosopplærere på Sunnmøre, men mener Oases visjon og Den norske kirke vil være tjent med et større kirkelig engasjement fra Oases side.

– Vi i Oase må være mer opptatt av trosopplæring og gudstjenestereformer. Det er viktig at vi gjør oss gjeldene i kirken med alle problemstillingene den står i, understreker han.

Permisjon fra høgskulen

Sunnmøringen mener ordinasjonen 20.juli i Molde domkirke, synliggjør ønsket om nærhet mellom Oase og Den norske kirke.

– Som leder for økumenisk bevegelse med et særlig kall inn mot Den norske kirke, er det viktig å ha en forståelse for en prests hverdag og bedre innsikt i kirkens indre liv, bemerker han.

Det er første gang Simonnes går inn i et prestevirke, utenom tre måneder mens han fullførte praktikum ved Misjonshøgskolen i Stavanger. Med to doktorgrader innen praktisk teologi har han jobbet som dosent ved Høgskulen i Volda, kombinert med en 50 % - stilling som daglig leder i Oase-bevegelsen. Nå tar han permisjon fra stillingen ved høgskulen og går inn i en kombinert stilling som vikarierende prest i Volda og Sande kommune.

På vegne av Oase

Torsdag kveld i Gimlehallen ble det holdt en eksempelgudstjeneste med Runar Liodden som liturg. Ifølge Simonnes var målet å vise at det går an å kombinere det han kaller Oases lovsangstradisjon med et liturgisk språk og innfallsvinkel. Han tror ikke ordinasjonen vil føre med seg noen liturgiske endringer på Oase-stevnet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Oase har en liturgi for forbønnstjeneste, hvilket innebærer at vi salver og ber for syke, som et utvidet ledd av den diakonale tjenesten, som dessverre er lite brukt innad i kirken, noe de fleste prester erkjenner, sier Simonnes.

Han håper eksempelet kan inspirere prester til å ta i bruk en tilsvarende forbønnsmodell i sine lokale kirker. Simonnes presiserer viktigheten av å nå ut til prester og kirkelig lederskap med budskapet om fornyelse.

– Oase ønsker ikke å være parkert på et sidespor, og derfor er kontakten med prester enormt viktig, hvis ikke når vi kun ut til en liten gruppe mennesker.

Fra ulik bakgrunn

Oase-lederen har inntrykk av at deltakermassen på Oase- stevnet representerer store deler av kristen-Norge.

– De fleste kristne i Norge finner man i kirken og på bedehusene, og det er mange som tørster og lengter etter mer av Den hellige ånd. Vi ser at de som kommer på Oase i stor grad har ulik kirkebakgrunn og trostilhørighet, sier Simonnes.

Han forteller om god kontakt mellom biskopene under det første Oase-stevnet som fant sted i Kristiansand i 1980. Siden har relasjoner og kontakt gått i bølgedaler, og i de senere år har det vært arrangert færre lokale Oase-dager i norske kirker. Det tror Simonnes er i ferd med å endre seg.

– Det er viktig at de i preste- og ledernettverket blir tatt godt imot og kan være frimodige med å arrangere Oase-dager med fokus på åndsutrustning og nådegaver. Vi har nå fått invitasjoner fra både proster og biskoper om å være med å undervise om dette i lokale kirker.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Se også: På Stevneguiden.no får du oversikt over hva som skjer i Kristen-Norge i sommer

Til stede i kirken

I fjor ble Simonnes invitert til bispemøtets arbeidsutvalg for å drøfte hvordan man kan bedre kontakten mellom Oase-bevegelsen og Den norske kirke. Det opplevde han som svært positivt.

– Når man har en bevegelse som vår, med et klart formål om å nå inn til kirken, må vi forsøke med all vår kraft å gjøre nettopp det, ved å delta i kirkelige sammenhenger, være relevant og ta opp spørsmål som har med kirken å gjøre, understreker Asbjørn Simonnes, daglig leder i Oase.