FLERTALL: Det nye Stortinget mangler bare en stemme på å få simpelt nei-flertall mo en Eu-søknad.

Nyvalgt storting sier nei til å sende EU-søknad

84 av de nyvalgte stortingsrepresetantene sier at det ikke er aktuelt å sende en søknad om EU-medlemsskap i den kommende fireårsperioden.

Det viser en helt fersk oversikt fra organisasjonen Nei til EU. Ifølge leder Heming Olaussen var det 75 representanter som sa nei til ny søknad i forrige periode.
De nye tallene betyr altså at det mangler en nei-stemme på simpelt flertall i Stortinget mot en EU-søknad.
Nei til EU har så langt kommet til at 71 av de nyvalgte representantene er EU-tilhengere mens 66 sier nei. 32 har enten ikke svart eller sagt «vet ikke».
I forrige periode var det et lite nei-flertall på 59 representanter, mens 57 gikk inn for medlemsskap. Da var det 53 som ikke hadde tatt stilling til spørsmålet.

Fintelling

Nei til EU driver med fintelling i disse dager, og tallene kan endre seg ettersom hvem som kommer til å sitte i en ny rød/grønne regjeringen.
Når det gjelder spørsmålet om Norge bør søke medlemsskap i kommende periode, svarer 31 representanter ja mens 54 har et uavklart standpunkt. Olaussen peker på at søknads-tilhengerne utgjør omtrent Høyres stortingsgruppe.
Han viser også til en viss forskjell mellom de som sier nei til ny EU-søknad i kommende periode og de som sier nei til EU generelt Det kan ha sammeneheng med at noen tar høyde for de kommende regjeringsforhandlingene og at andre vil avvente resultatet av en folkeavstemning før de tar stilling til en søknad.

Spekulativt!

Høyres nestleder Jan Tore Sanner uttalte denne uken at Arbeiderpartiet kan se seg tjent med at regjeringssamarbeidet med SV og Sp sprekker slik at Ap på sikt kan finne sammen med Høyre for å søke EU-medlemsskap.
- Det vil jeg kalle relativt spekulativt og begge forutsetninger må slå til, kommenterer Heming Olaussen.
- Det er selvfølgelig mulig at den rødgrønne regjeringen kan sprekke og vi vet ikke hva som blir resulatet. Men en mindretallsregjering vil ha mer armslag uten Sp/SV i EU-spørsmålet.
- Men Arbeiderpartiet har en veldig sterk nei-side inne i seg. Det er et betydelig velgergrunnlag som sier nei til EU. Thorbjørn Jagland har jo sagt at det må være en markant og varig endring i opinionen for at de skal søke på nytt. Stoltenberg har sagt at han ikke er blant dem som oppsøker nederlag, påpeker lederen i Nei til EU.

Korsvei i 2013

Olaussen tror heller at stortingsvalget i 2013 kan bli en korsvei i EU-kampen.
- Jeg tror at det vil bli presset på for å få ut EU-motsandere for å kunne søke medlemsskap på nytt etter at en rekke utenforstående faktorer skal ha slått inn.
- Den andre siden ved dette er at Høyre har fått inn EU-forkjemper Nicolai Astrup på Stortinget og at Europabevegelsen har sagt at de nå vil bygge organisasjon.
- Jeg vil gratulere mine motstandere med at de velger den strategien. De tenker riktig om at denne kampen vinnes på grasrota.
- Disse strategiene peker i retning av stortingsvalget i 2013, konkluderer Heming Olaussen.