Den svenske regjeringen og den borgerlige opposisjonen har i hemmelighet forhandlet om en samarbeidsavtale i romjula. Gustav Fridolin og Åsa Romson fra Miljöpartiet, statsminister Stefan Löfven, Moderaternas partileder Anna Kinberg Batra, Centerparti-leder Annie Lööf, Folkparti-leder Jan Björklund og lederen for Kristdemokraterna Göran Hägglund stilte alle til pressetreff i Riksdagen lørdag. Foto: Maja Suslin / NTB scanpix

Nyvalg avlyst i Sverige – samarbeidsavtale på plass

Desemberavtalen mellom Sveriges rødgrønne regjering og den borgerlige alliansen blir betegnet som både klok, framsynt – og en politisk genistrek.

I all hemmelighet har regjeringspartiene Socialdemokraterna og Miljöpartiet brukt romjula til å forhandle med Moderaterna, Centerpartiet, Folkpartiet og Kristdemokraterna om en avtale som skal gjøre det mulig for en mindretallsregjering å styre – og samtidig plassere partiet Sverigedemokraterna ettertrykkelig på sidelinjen.

Surt hos söta bror

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det planlagte nyvalget er dermed avlyst, kunngjorde statsminister Stefan Löfven (S) på en pressekonferanse i Riksdagen lørdag.

– Det er ikke lenger aktuelt. Dette er en styrke for det svenske demokratiet, sa han.

Löfven besluttet å skrive ut nyvalg etter at regjeringens forslag til statsbudsjett ble nedstemt i Riksdagen i begynnelsen av desember. Valget skulle etter planen utlyses tirsdag og finne sted 22. mars.

– Styrker Sverige

Den såkalte Desemberavtalen går blant annet ut på at den største koalisjonen får statsministerposten. I tillegg er partiene enige om rammene for hvordan Sverige skal kunne styres av mindretallsregjeringer og hvordan slike regjeringer skal kunne få vedtatt et statsbudsjett.

Moderaternas leder Anna Kinberg Batra mener avtalen styrker Sverige.

– Ingen enkeltpartier kan lenger kreve regjeringsmakt. Dagens avtale forsterker og bekrefter det som har vært praksis, sier hun, men understreker samtidig at den borgerlige alliansen fortsatt vil utgjøre en sterk opposisjon.

Centerpartiets leder Annie Lööf mener avtalen gir bedre forutsetninger for et godt politisk klima framover.

– Vi var forberedt på valgkamp, men nyvalget var samtidig unødvendig, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Også Vänsterpartiet, som ikke fikk ta del i forhandlingene, er fornøyd med avtalen. Sverigedemokratene reagerer derimot negativt. Fungerende leder Mattias Karlsson sa lørdag at de vil fremme mistillitsforslag mot Löfven.

– Framsynt løsning

Statsminister Erna Solberg (H) omtaler samarbeidsavtalen som både klok, ansvarlig og framsynt.

– Det er interessant at de har tilpasset seg en vanskelig politisk situasjon på denne måten. Det er en klok løsning som viser framsynthet i en vanskelig økonomisk situasjon, sier Solberg til NTB.

– Det er bra at partiene finner sammen for å skape stabilitet, mener hun.

Arbeiderpartiets partisekretær Raymond Johansen kaller på sin side avtalen for en full seier for Stefan Löfven og hans regjering. Nå er det først og fremst lettelse som preger nabolandet, mener han.

– Tre valg – med Europa-valg i mai, så riksdagsvalg og nyvalg til våren – hadde blitt veldig mye, sier han.

– Politisk genistrek

Professor i statsvitenskap Anders Todal Jenssen mener avtalen er en politisk genistrek av Löfven.

– Löfven har spilt veldig høyt. Dette er et politisk sjakktrekk, sier professoren ved NTNU i Trondheim til NTB. Han mener de fire borgerlige partiene er blitt stående med skjegget i postkassa.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Men med denne avtalen er de i realiteten blitt bundet på hender og føtter og kan ikke fremme egen politikk. Det blir en form for konsensustvang: De må enten finne kompromisser med regjeringen eller risikere at SD stemmer for deres forslag. Da vil man få den samme situasjonen som under budsjettnederlaget, framholder Jenssen. (©NTB)

Les også
SD mener jøder og samer ikke er svensker
Les også
Flere partier søker nye toppnavn
Les også
Surt hos söta bror
Les også
Fare for regjeringskrise i Sverige
Les også
Sverigedemokraterna forbereder seg på nyvalg
Les også
Forhandlinger kan stanse nyvalget i Sverige
Les også
Politiet mener moskébrann i Sverige var påsatt