MISNÿYE: Misn¯yen p Knut Arild Hareides hjemsted skal ikke f¯rst og fremst vÊre rettet mot ham. Likevel er et nytt parti p vei til  bli dannet p B¯mlo. Hareide hadde helst sett at ildsjelene engasjerte seg i KrF.

Nytt kristenparti i Hareides hjembygd

Knut Arild Hareide kan bli KrFs neste partileder, men i hans hjemkommune Bømlo er et nytt kristelig parti i emning. Partinavnet kan bli «De kristne».

DagenMagazinet vet at det tidligere KrF-medlemmet Terje Simonsen på Bømlo leder arbeidet med et nytt, konservativt kristent parti. Simonsen er kontaktet om saken gjentatte ganger, men vil foreløpig ikke uttale seg om saken.
DagenMagazinet får imidlertid bekreftet fra annet hold at Simonsen jobber med dannelsen av et nytt parti.
- Jeg har snakket med Simonsen, og han har stadfestet at han jobber med dette, sier KrFs varaordfører Arnfinn Halderaker Husby i Bømlo.
Han opplyser at Simonsen meldte seg ut av Kristelig Folkeparti mandag for en uke siden med tanke på å kunne danne det nye partiet.

Reaksjon

Partidannelsen tolkes som en reaksjon på prosessen omkring bekjennelsesparagrafen i Kristelig Folkeparti. Personene bak det nye partiet har tilhørt den delen av KrF som ikke ønsket noen endring av denne paragrafen ut over det rent språklige.
I denne saken er KrFs lokallag på Bømlo på samme linje, men varaordfører Halderaker Husby beklager partidannelsen.
Navnet på det nye partiet er ikke bekreftet, men i følge Halderaker Husby er «De Kristne» nevnt som en mulighet.

Landsdekkende

Det framgår av hans samtaler med Simonsen at det nye partiet har ambisjoner om å dekke hele Norge. Det vites likevel ikke om pariet har et landsdekkende nettverk.
- Simonsen har sagt at stortingsvalget i 2013 er det de ser fram mot, sier Halderaker Husby.
- Lokalvalget neste år ser de på som en mellomstasjon, sier han.
Han tror ikke det faller i god jord blant dem som jobber for det nye partiet at et flertall av KrFs fylkesledere foretrekker et samarbeid med Arbeiderpartiet framfor Fremskrittspartiet, slik Aftenposten meldte i går.
- Simonsen ser det partiet han har gått ut av, som sin nærmeste politiske allierte, sier Halderaker Husby.

Rykter

Fungerende generalsekretær, administrasjonssjef Knut Are Hole i Kristelig Folkeparti, bekrefter Simonsens utmeldelse.
- Vi er lei oss for alle som forlater partiet. Vi har hørt rykter om at det er noe som skjer i forbindelse med et nytt parti, og Simonsens navn har vært nevnt i den forbindelsen, sier Hole.
Knut Arild Hareide sier seg også lei for at det dannes et nytt kristelig parti.
- Vi har hørt noen rykter om dette, men jeg kjenner ikke detaljene. Jeg hadde gjerne sett at de som ønsker å starte dette partiet, hadde samlet seg om KrF. Det hadde vært en mye bedre løsning, sier Hareide som legger til at dette ikke er noe nytt.
Han viser til «noen mindre, marginale partier» og mener partiet som vil se dagens lys i Bømlo, er å betrakte som en bygdeliste.
- Men folk må få lov til å gjøre sine valg. Noen av dem som er nevnt i denne sammenhengen, kjenner jeg som flinke folk, og jeg skulle ønske de ville bidra i KrF.
Hareide vil ikke nevne noen navn, selv om han kjenner til flere av dem. Helst ville han unngått nye partidannelser i det han kaller «en tid som er krevende for KrF», men legger vekt på å behandle de involverte med respekt.
- Vi må akseptere at det er sånn demokratiet er.
Hareide vet ikke om det har noe med hans person å gjøre at partidannelsen finner sted i Bømlo.
- Det er 20 år siden jeg flyttet derfra, og jeg representerer et annet fylke på Stortinget. Jeg er ekstra glad i Bømlo, men om dette er knyttet opp til min person, må eventuelt de som starter partiet, svare på. Jeg har ikke fått den typen signaler, sier han.