BEVEGELSE: Skjelvet fikk høyhusene i Tokyo til å svaie. Foto: KAZUHIRO NOGI, Afp Photo/Scanpix

Nytt jordskjelv i Japan

Et nytt kraftig jordskjelv med en styrke på 7,1 har rammet det nordøstlige Japan, ifølge seismologer i USA.

Skjelvet fikk høyhusene i Tokyo til å svaie.
- Det ristet kjempemye. Ikke slik at bøkene ramlet ned, og ikke som under det store jordskjelvet 11. mars, men det var skikkelig, sier Nagame Hayami, presse- og informasjonsassistent ved den svenske ambassaden i Tokyo, til TT.

Episenteret for skjelvet ligger i fylket Fukushima, der et atomkraftverk har fått store problemer som følge av det forrige skjelvet, som skjedde for nøyaktig en måned siden. Arbeidere ved atomkraftverket er evakuert som følge av det siste skjelvet, opplyser kraftverkets eier. En tsunami på om lag én meter er varslet i Ibaraki-fylket, melder japansk fjernsyn.

Skjelvet 11. mars tok livet av minst 13.000 mennesker, og tidligere mandag ble ofrene minnet over hele landet med en stille markering.
Det pågår fortsatt arbeid for å tette lekkasjene ved atomkraftverket i Fukushima, samtidig som japanske myndigheter har varslet at evakueringssonen rundt ulykkesstedet skal utvides fra nåværende 20 kilometer.

Den nye sonen vil omfatte byer og landsbyer som ligger 40 kilometer fra kraftverket.
Evakueringen kommer etter at det er påvist høy stråling også utenfor evakueringssonen. Ifølge Greenpeace burde myndighetene for lengst ha evakuert et større område ettersom det er påvist helsefarlig radioaktivitet både i luft og grønnsaker.NTB