Her er vinnerutkastet til nye Våler kirke, nå mistenkes den for plagiat.

Nye Våler kirke mistenkes for plagiat

Mistenkelig lik Hatlehol kirke ved Ålesund.

Nye Våler kirke er mistenkelig lik Hatlehol kirke ved Ålesund. Likevel er det svært usannsynlig at arkitekten blir dømt for plagiat, mener arkitekt-professor.
Arkitektfirmaet som vant arkitektkonkurransen for Hatlehol kirke ved Ålesund, danske Cornelius+Vöge, har stilt spørsmål ved vinnerutkastet til nye Våler kirke.

De mener at utkastet er mistenkelig likt vinnerutkastet til Hatlehol kirke, og har satt en advokat på saken, melder Østlendingen.
- Må være helt like for plagiat

Professor i arkitektur, Einar Dahle, ved Arkitekthøyskolen i Oslo sier til Østlendingen at det er, og alltid har vært, vanlig at arkitekter henter inspirasjon fra andre bygg, og at derfor mye vil minne om noe annet. Men for at det i det hele tatt skal bli snakk om plagiat, må det være helt identisk.Dahle skal selv ha gått til sak for plagiat mot sine egne arkitekttegninger. Dahl informerer også om at arkitektene bak Hatlehol irke ble mistenkt for plagiat opp mot en spansk kirke.


Kirkevergen lite bekymret- Vi som oppdragsgiver er veldig rolige. Jeg regner med at det vil bli flere innspill rundt dette, men tror ikke at dette skal forsinke den videre prosessen, sier kirkeverge Arild Lande i Våler kirke. Han opplyser også om at størrelsene på de to kirkene er betydelig forskjellige. Hatlehol kirke er 2.000 kvadratmeter, men den planlagte Våler kirke blir på rundt 700 kvadratmeter.

LES OGSÅ: 239 forslag skal bli til ett

(Dagen)