Hellas' fremtid i eurosonen står på spill når nye regninger forfaller til betaling. Ingen tør spå utfallet, men grekerne har fortsatt ikke klart å bli enige med kreditorene om vilkårene for utbetaling av nye midler. Foto: Alkis Konstantinidis / Reuters / NTB scanpix

Nye milliardregninger venter Hellas

Tonen blir stadig skarpere mens pengelense Hellas nærmer seg nye, avgjørende betalingsfrister.

Er fredag skjebnedagen for Hellas? Få tør konkludere, men grekerne må da betale over 300 millioner euro i låneavdrag til Det internasjonale pengefondet IMF.

Til sammen skal de betale 1,5 milliarder euro i fire avdrag i juni, nesten 13 milliarder kroner etter dagens kurs. Grekerne har nådd betalingsfrister tidligere, men forrige avdrag måtte dekkes fra krisereservene hos samme IMF.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Dette illustrerte godt hvor ekstremt skviset greske statsfinanser nå er. Alternativt hvor ekstremt skviset greske myndigheter ønsker at statsfinansene skal fremstå som, skriver sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets' morgenrapport mandag.

Sneglefart

Den greske regjeringen har i fire måneder forhandlet med kreditorene i eurosonen og pengefondet om utbetaling av de siste 7,2 milliarder euroene fra landets kriselån for å sikre nye midler i kassa.

Forhandlingene om vilkårene har gått i sneglefart. Långiverne krever reformer i bytte mot en utbetaling, mens den venstreorienterte regjeringen i Aten har lovet velgerne å stanse de hardeste kuttene.

Utspillene er mange, og det eneste sikre er at det er usikkert hva som vil skje.

Frister

– Er kassen virkelig bunnskrapt, kan Hellas gå konkurs allerede nå på fredag. Eller kanskje ikke, skriver Dørum.

IMF har nemlig åpnet for betaling av juni-avdragene i én bolk mot slutten av måneden. I så fall forfaller betalingen samtidig som hele låneavtalen med EU og pengefondet utløper og eventuelt må fornyes eller forkastes.

Det betyr nye, harde forhandlinger med eurolandene.

– Om ikke galgenfristen er nå på fredag, er i hvert fall tirsdag 30. juni kritisk. Tiden er således svært knapp, mener Dørum.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Bankene

Usikkerheten rundt grekernes betalingsevne har fått folk til å ta penger ut av banken, og med frykt for et såkalt renn på bankene utelukker ikke ekspertene at det kan komme kapitalkontroll i et hardt presset Hellas.

Til sjuende og sist kan politisk og økonomisk kaos i kjølvannet av en eventuell statskonkurs presse grekerne ut av hele eurosamarbeidet. Og de andre eurolandene har en rekke ganger bedt grekerne få opp farten.

IMF presser på for svært upopulære kutt i offentlige pensjoner, og mektige Tyskland har utelukket en avtale med Aten uten IMF. Noe som igjen har fått Hellas' statsminister Alexis Tsipras til å lange ut.

Anklager

Ifølge Tsipras har den greske regjeringen tilbudt en rekke kompromisser. Blant annet skal både momssystemet og pensjonsordningene reformeres, skriver Tsipras i et innlegg i den franske avisa Le Monde og går til angrep på kreditorene med pengefondet i spissen.

– Fraværet av en avtale skyldes så langt ikke en angivelig uforsonlig, steil eller ubegripelig gresk holdning, mener Tsipras.

– Det skyldes at visse institusjonelle aktører insisterer på å komme med absurde forslag og er totalt likegyldige til det greske folkets demokratiske valg.

Les også
Hellas: – Et par uker til kassa er tom