Ny satsing på rusomsorg

Samtidig som behandlingsplasser på kristne rusomsorgs-institusjoner står tomme på grunn av pengemangel, oppretter Frelsesarmeen tolv nye plasser nær Stavanger.

Tidligere drev Frelsesarmeen et omsorgs- og rehabiliteringssenter i Lund kommune, på Heskestad i Sør-Rogaland. Nytt Liv senteret fungerte som et lavterskeltilbud etter modell fra Evangeliesenteret, men finansieringen av driften strandet og senteret ble stengt.
Et fullt utrustet rehabiliteringssenter ble stående tomt i nærmere fem år.

Nå satser Frelsesarmeens rusomsorg region Vest på nytt. Sosialstyret i Frelsesarmeen vedtok 8. juni i år at Frelsesarmeen Bo- og behandlingssenter Rogaland oppretter ny institusjonsdrift i det tidligere Nytt Liv senteret på Heskestad.

Avvisninger

Magazinet har tidligere omtalt nedlegging av mottaks- og behandlingsplasser for rusmisbrukere, spesielt i Oslo hvor for eksempel P22 på grunn av sviktende finansiering bare er i stand til å benytte halvparten av sin kapasitet. Ifølge Dagsavisen er flere rusmisbrukere blitt avvist enn tatt inn til behandling i løpet av sommeren.

? Det har vært en formidabel økning i antallet avvisninger. Hverdagen er blitt slik at vi opplever flere avvisninger enn innleggelser, uttalte fagkonsulent Åse Lindstad ved Oppsøkende tjeneste.

Hun mener det også er blitt vanskeligere å motivere misbrukere til å søke hjelp fordi det er færre behandlingsplasser.

Frelsesarmeens behandlingssenter har allerede begynt å motta søknader om behandling. Det blir offisiell åpning 5. november og i løpet av november tar de seks første pasientene imot. Deretter følger tre måneder med opptrapping til tolv pasienter og totalt 14 plasser.

? Man vil ta imot rusmiddelavhengige fra hele landet, men med vekt på Sør- og Vestlandet, sier prosjektleder Ove Langhelle.

Selger plasser

Han forteller til Magazinet at driftsgrunnlaget vil være salg av tverrfaglig spesialiserte behandlingsplasser til de regionale helseforetakene. Frelsesarmeen håper å få innplassert den nye avdelingen i rammeavtalen som Frelsesarmeen har for behandlingssenteret i Stavanger. Man håper å få i stand en driftsavtale med Helse Vest RHF i løpet av året.

Det ansettes for tiden kvalifisert fagpersonale. Avdelingsleder, ledende miljøterapeut og psykologspesialist er allerede på plass. I avdelingen vil det totalt være 20 ansatte, og det var 50 søknader til stillingene.

? Det har lenge vært et brennende engasjement både blant Frelsesarmeens ansatte og lokalbefolkningen på Heskestad for å få i gang ny drift ved det tidligere Nytt Liv senteret. Vi har mottatt sterk støtte fra Lund kommune i planprosessen og vi ser frem til et videre nært samarbeid med kommunen i dette viktige arbeidet for å gi hjelp til rusmiddelavhengige, sier Langhelle.

287 omsorgsplasser

Seksjonsleder for Frelsesarmeens rusomsorg, Hildegard Anthun Ørsnes, opplyser at Frelsesarmeen driver et lignende behandlingssenter på Håpets Dør i Fetsund med 29 plasser, hvor 19 plasser er kjøpt av Helse Øst og er en del av spesialisthelsetjenesten på rusbehandling i den helseregionen.

Frelsesarmeens rusomsorg har totalt 287 omsorgsplasser fordelt på bo- og omsorgssentre i Oslo, Tønsberg, Stavanger, Haugesund, Bergen, Trondheim og Bodø.

? Bo- og omsorgssentrene våre drives med samarbeidsavtale i den enkelte kommune. Institusjonen på Stord ble nedlagt 1.juli i år. Da opphørte avtalen med kommunen. Avtalen ble sagt opp på grunn av nedskjæringer i kommunebudsjettet, forteller Hildegard Anthun Ørsnes.

Magne Vågnes