Ny rettsrunde for drapstiltalt nordmann i Thailand

Fredag er det ny rettsrunde for nordmannen Stein Dokset, som er tiltalt for å ha drept sin samboer i Thailand i 2009.

Det er uklart om 51-åringens vitner denne gangen dukker opp i rettslokalet i Phuket.

– Vi håper rettssaken starter. Problemet er at det har gått så lang tid siden saksbehandlingen startet, så i dag er det oppstart for Doksets vitner. Hittil har bare påtalemyndighetens vitner blitt avhørt, sier ambassaderåd Brita Magnusson ved Den norske ambassaden i Thailand til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det er satt av kun én dag til rettsmøtet. Saken var oppe i retten i Phuket 26. februar i år, men ble da utsatt til fredag 13. juni.

Nordmannen har bodd i Phuket i en årrekke og er tiltalt for å ha drept sin tidligere 33 år gamle kjæreste, Rungnapa Rachsombat, og for å ha gjemt liket i nær to og et halvt år.

Påtalemyndigheten i Thailand mener han forsøkte å etse bort levningene som han la i en søppelkasse med kjemikalier. Han ble pågrepet i slutten av februar 2012 og har siden sittet i varetekt i provinsfengslet i Phuket. Dokset nekter straffskyld for drapet.

Venner

Fredag er det kun avsatt tid til to av Doksets vitner. Dette er trolig venner av nordmannen. Men selv om vitnene skulle dukke opp, er rettsprosessen langt fra avgjort fredag.

– De tar gjerne bare inn et par vitner til hvert rettsmøte. Det er ingenting som blir avgjort i dag. Det er bare satt av denne ene dagen til rettsavhør. Neste skritt er at det blir satt opp nye rettsavhør med jevne mellomrom etter at Doksets vitner er avhørt, sier Magnusson.

Hun forteller at det settes opp rettsmøter to-tre ganger i halvåret, og at neste rettsmøte trolig ikke blir før i august eller september. Ifølge Magnusson kommer Dokset trolig til å fremme elleve vitner – det samme som påtalemyndigheten.

– Det kan ta sin tid, men så vidt jeg har forstått, kan man sitte fem år i varetekt i Thailand. Først når alle Doksets vitner er avhørt, vil det bli en avgjørelse i saken, sier Magnusson.

Overfylt fengsel

Etter at nordmannen ble pågrepet for snart to og et halvt år siden, har saken blitt hyppig omtalt i både norske og thailandske medier. Soningsforholdene i thailandske fengsler er milevis unna forholdene i norske fengsler.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Fengselet i Phuket der 51-åringen sitter, er overfylt og rundt 60 personer deler på én celle.

– Her er det ikke snakk om senger, de ligger på murgulvet eller kanskje på en tynn madrass. Det er ganske tøft. Ved en dom blir ikke soningsforholdene annerledes, men han kan bli flyttet til et annet fengsel dersom fengselet i Phuket er for fullt. Hvis han er riktig uheldig, kan han få livstid i fengsel, sier Magnusson.

Den norske ambassaden er ikke involvert i rettssaken, men følger med på utviklingen i saken. Ambassaden har imidlertid jevnlig kontakt med 51-åringen og hjelper ham blant annet med å sende brev hjem til hans foreldre. Magnusson besøker nordmannen i fengselet en gang i halvåret og skal ned igjen til Phuket neste uke.

– Etter å ha sittet fengslet i to og et halvt år, synes jeg han er overraskende positiv, sier Magnusson.