Den sentrumsorienterte opposisjonspolitikeren Yair Lapid og partiet Yesh Atid skal være kommet fram til enighet med andre partier om å danne regjering, ifølge israelsk radio. Foto: AP / NTB

Netanyahu-motstandere får avgjørende støtte i forsøket på å danne ny regjering i Israel

Høyrenasjonalisten Naftali Bennett bekrefter støtte til en ny koalisjonsregjering i Israel. Etter tolv år som statsminister kan Benjamin Netanyahu være på ut.

Bennett opplyste søndag kveld at han vil gjøre sitt beste for å danne en koalisjonsregjering med sentrumsorienterte Yair Lapid, melder avisa Haaretz.

– Det er min hensikt å gjøre mitt ytterste for å danne en nasjonal samlingsregjering med min venn Yair Lapid, slik at vi, om Gud vil, kan redde landet fra å styrte og få Israel tilbake på rett kurs, sa han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Naftali Bennett, som leder det i høyrenasjonalistiske og bosettervennlige partiet Yamina, skal ha takket ja til regjeringssamarbeid med sentrum-venstrepartiet Yesh Atid. Foto: AP / NTB

Bennett sa at ideen om å danne en regjering utelukkende av høyrepartier ikke er realistisk.

– Det står mellom et femte valg og en samlingsregjering, sa han.

Statsminister først

Lapids tilbud skal være at Bennett er statsminister i to år, mens Lapid er utenriksminister. Deretter bytter de to jobb.

Bennetts høyrenasjonalistiske og bosettervennlige parti Yamina har bare 7 av de 120 plassene i nasjonalforsamlingen.

Men Bennetts støtte regnes som avgjørende i forsøket på å frata Netanyahu regjeringsmakten. Det er imidlertid fortsatt flere hindre som må passeres før den nye koalisjonsregjeringen blir realisert.

Lapids parti Yesh Atid ble med 17 mandater i Knesset nest størst i valget i mars, det fjerde på to år i Israel. Han har stablet på beina en politisk svært mangfoldig allianse som israelske medier har døpt «endringsblokken».

Skepsis

Partiene som har stilt seg bak Lapids forsøk på å kaste Netanyahu, har lite annet til felles. Foruten høyrenasjonalistiske Yamina er både venstreorienterte partiet Meretz, det israelske arbeiderpartiet og Avigdor Liebermans nasjonalistparti Yisrael Beiteinu med.

For å bli godkjent i Knesset, trenger den nye regjeringskoalisjonen trolig støtte fra folkevalgte arabiske israelere, det vil si palestinere med israelsk statsborgerskap.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Flere er skeptisk til å støtte en regjering ledet av Bennett, som vil utvide bosetningene på Vestbredden.

Frist til onsdag

Lapid fikk regjeringsoppdraget i starten av mai da Netanyahu ikke kom i mål med sitt siste forsøk på å danne en koalisjon etter valget i mars.

Koalisjonssamtalene ble satt på pause under den elleve dager lange krigen mellom Israel, Hamas og andre militante grupper på den palestinske Gazastripen.

Lapid har frist til onsdag med å fullføre oppdraget som president Rivlin har gitt ham.

Lite til felles

Israel har hatt fire valg siden 2019, og det forrige ble holdt i mars. I hvert valg har Netanyahus parti Likud blitt størst. Likevel har ikke statsministeren klart å danne en ny stabil regjering med flertall bak seg i nasjonalforsamlingen Knesset.

I vår forsøkte korrupsjonstiltalte Netanyahu å sikre flertall ved å fri til et lite arabisk islamistparti. Det fremstøtet ble stanset av det lille ultranasjonalistiske partiet Kahane, som har en rasistisk, antiarabisk agenda, ifølge nyhetsbyrået AP.

Selv om israelske palestinere utgjør 20 prosent av befolkningen, har et arabisk parti aldri tidligere sittet i en israelsk regjering.

Dersom Netanyahu må flytte ut av statsministerboligen, kan han komme til å ende opp i fengsel.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tiltalen mot 71-åringen lyder på bestikkelser, bedrageri og tillitsbrudd, og rettssaken er alt i gang. Vitneforklaringer så langt har tegnet et lite flatterende bilde av Netanyahu, som selv nekter straffskyld og hevder å være utsatt for politisk forfølgelse.

Pinlige nederlag

De siste månedene har Netanyahu virket stadig mer stresset og slynget ut kritikk mot politiske rivaler, noe han også gjorde søndag. Da kom han med en nærmest desperat bønn om samarbeid til Bennett og Saar, for å «forhindre en farlig venstreorientert regjering».

Han tilbød en ordning der de tre kunne bytte på statsministerposten, men Saar svarte raskt at han er fast bestemt på å «erstatte Netanyahu-regimet».

Netanyahu har også lidd flere pinlige nederlag i nasjonalforsamlingen, senest for en måned siden, da de folkevalgte vendte tommelen ned for hans forsøk på å innsette en nær støttespiller som fungerende justisminister.