Ny rapport slår fast at morsmelk er trygt

Meng­den miljø­gif­ter som sped­barn kan få i seg via mors­melk, er så liten at det in­ne­bæ­rer liten ri­si­ko for bar­nets helse, mener Vi­ten­skaps­ko­mi­te­en for mat­trygg­het.

I en rap­port som ko­mi­te­en leg­ger fram tors­dag, er det blitt fore­tatt en grun­dig gjen­nom­gang av gift­ni­vå­er i norsk mors­melk, og kon­klu­sjo­nen er tind­ren­de klar, nem­lig at norsk mors­melk er trygt og sunt.

Sunt kost­hold vik­tig

Rap­por­ten kon­klu­de­rer med at for­de­le­ne med mors­melk for bar­net er langt stør­re enn ulem­pe­ne fra miljø­for­urens­nin­gen, men un­der­stre­ker sam­ti­dig at et sunt og va­riert kost­hold hos mor er vik­tig for å sikre både mor og barn rik­tig næ­ring. Et plante­ba­sert kost­hold med mye frukt, grønn­sa­ker og bær er spe­si­elt sunt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Vi er vel­dig glade for kon­klu­sjo­ne­ne som pre­sen­te­res i rap­por­ten fra Vi­ten­skaps­ko­mi­te­en for mat­trygg­het, sier Hen­ri­et­te Øien, av­de­lings­di­rek­tør i Helse­di­rek­to­ra­tet.

- Mors­melk er det beste for bar­net, og det er vik­tig at man aldri tvi­ler på helse­ge­vins­ten ved å amme bar­net sitt, un­der­stre­ker hun.

Vik­ti­ge næ­rings­stof­fer

Øien peker på at mors­melk inne­hol­der alle næ­rings­stof­fe­ne som bar­net tren­ger de førs­te seks må­ne­de­ne og at den også inne­hol­der stof­fer som bi­drar til ut­vik­ling av bar­nets nerve­sys­tem og be­skyt­ter mot ut­vik­ling av over­vekt og fedme. Tro­lig be­skyt­ter mors­melk også mot ut­vik­ling av dia­be­tes og høyt blod­trykk.

Kon­klu­sjo­ne­ne i rap­por­ten gjel­der enten bar­net ammes fullt eller del­vis fram til seks må­ne­der, og om bar­net ammes del­vis fram til ett års alder. For barn over ett år er det ikke godt nok data­grunn­lag for å kunne gi en kon­klu­sjon. (©NTB)