Massachusetts guvernør Mitt Romney (t.h.) kan bli USAs neste president. foto: JUSTIN SULLIVAN, Afp Photo

Ny mormon-debatt i amerikansk valgkamp

Kan mormonene kalles kristne eller er de en sekt? Det er et hett tema i USA etter at Mitt Romney igjen prøver å bli presidentkandidat.

- Evangeliske kristne betrakter Mitt Romney som en person med høy moral, men ikke som en kristen. Mormonene er ikke en del av kristenheten. De har alltid blitt betraktet som en sekt blant de som tilhører tradisjonell kristendom, sa pastor Robert Jeffress til media sist fredag.
Han kommer fra Første Baptistkirke i Dallas og deltok på den årlige, konservative toppmøtet Values Voter Summit i Washington D.C. En rekke sentrale politikere fra det republikanske partiet talte på møtet, deriblant Mitt Romney og Rick Perry som begge har ambisjoner om å bli partiets presidentkandidat.
Jeffress holdning om at mormoner ikke er kristne får støtte av 75 prosent av de spurte i en undersøkelse som LifeWay Research har gjort blant 1.000 protestantiske pastorer.

Verdier på linje

Mark DeMoss, som tilhører evangeliske sørstats-baptister, har engasjert seg som aktivist for Romney siden 2006. Han sier dette om presidentkandidaten:
- Som sørstats-baptist og politisk konservativ har jeg satt pris på det lederskapet Romney har utført som guvernør der han har forsvart det tradisjonelle ekteskapet og avvist forskning på stamceller fra fostre.
- Jeg mener at hans verdier er på linje med det jeg står for på alle måter, uavhengig av teologiske ulikheter, sier DeMoss i følge avisen USAToday.
Debatten om Romney var den samme ved forrige runde med nominasjonsvalg i 2007. Nå vil Mormonkirken, eller Jesu Kristi Kirke av de siste dager hellige som de ønsker å bli kalt, sette i sving en omfattende annonsekampanje der mormoner skal markedsføres som tradisjonelle amerikanere.
Annonsene skal lede publikum til kirkens Internett-side der man kan snakke med eksperter om temaer som kirkens læregrunnlag, om mormonene er kristne, hvorfor mormonene ikke drikker kaffe, te eller alkohol og hva mormonene mener om Bibelen.
DAGEN