Ny måling vekker grønt håp om vippen

Miljø­par­ti­et De Grøn­ne tror at Ras­mus Hans­son kan komme inn på Stor­tin­get til høs­ten. En ny må­ling vek­ker håpet.

Med en opp­slut­ning på 2,2 pro­sent som ble målt av In­Fact denne uken og pub­li­sert i VG søn­dag, menerTV 2 at De Grøn­ne ville vært inne på Stor­tin­get med et man­dat fra Oslo om må­lin­gen hadde vært valg.

Det gir liv til et håp om en plass på vippe­po­si­sjon i det nye Stor­tin­get.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Iføl­ge TV 2s man­dat­be­reg­ning ville VG-må­lin­gen gitt 85 man­da­ter og mu­lig­het for å danne fler­tall med par­ti­ene Høyre, KrF, Venst­re, Sen­ter­par­ti­et og MDG.

- Høyre kan altså stå over­for to dra­ma­tisk for­skjel­li­ge mu­lig­he­ter etter val­get. Vi mener at Frem­skritts­par­ti­et har den klart dår­ligs­te miljø­po­li­tik­ken av de nors­ke par­ti­ene, selv om også de kan glim­te til en­kelt­vis, sier Hans­son.

Opp­le­ver med­vind

Imid­ler­tid gir ver­ken VGs man­dat­be­reg­ning eller be­reg­nin­ge­ne hosPoll of polls noen stor­tings­plass for MDG.

- Det er en viss mu­lig­het for at vi blir un­der­vur­dert. Sam­ti­dig er jeg den førs­te til å inn­røm­me at det er stor usik­ker­het når tal­le­ne er så små som de er for oss. På den annen side mener vi at vi har grunn­lag for å si at vi er i med­vind med flere po­si­ti­ve en­kelt­må­lin­ger i det siste, vekst i med­lems­mas­sen og en ster­ke­re re­spons hos en­kelt­vel­ge­re, sier Hans­son.

Sta­bilt

Tenden­sen og det store bil­det er el­lers at vel­ger­mas­sen hol­der seg sta­bil også gjen­nom den førs­te uka i juni.

Gjen­nom­snit­tet av de fire me­nings­må­lin­ge­ne som er pub­li­sert så langt denne må­ne­den, viser kun små end­rin­ger der de to størs­te ut­sla­ge­ne er en frem­gang på 0,5 pro­sent­po­eng for Frem­skritts­par­ti­et og en til­sva­ren­de til­bake­gang for Høyre.

90 dager før stor­tings­val­get er det iføl­gePoll of polls et sam­let bor­ger­lig fler­tall på 101 man­da­ter mot 68 for de rødgrøn­ne, noe som er på nivå med for­de­lin­gen slik den har vært de siste tret­ten må­ne­de­ne.

Høyre lek­ker

Den fore­lø­pig siste av må­ne­dens me­nings­må­lin­ger viser at Høyre avgir vel­ge­re til Frp.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Frem­skritts­par­ti­et går i VG-må­lin­gen fram 1,4 pro­sent­po­eng til 14 pro­sents opp­slut­ning, mens både Høyre og Ar­bei­der­par­ti­et går til­ba­ke med 1 pro­sent­po­eng hver til hen­holds­vis 32,9 pro­sent og 28,5 pro­sent.

Alle de fire små­par­ti­ene er over sperre­gren­sen, med størst frem­gang for KrF på 0,5 pro­sent­po­eng til 5,2 pro­sent. Venst­re måles til 5,4 pro­sent, som er 0,4 pro­sent­po­eng bedre enn i mai. SV og Sen­ter­par­ti­et går begge til­ba­ke 0,1 pro­sent­po­eng til hen­holds­vis 4,2 pro­sent og 4,7 pro­sent.

Iføl­ge VGs man­dat­be­reg­ning gir må­lin­gen ikke blå­blått fler­tall, men et sam­let bor­ger­lig over­tak på 103 mot 66 rødgrøn­ne man­da­ter.

Rødt måles til 1,3 pro­sent (-0,4) og MDG som sagt til 2,2 pro­sent (+0,3). (©NTB)