IKKE LANGT UNNA: Ap-leder Jonas Gahr Støre (til høyre) og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum er ikke langt unna rent flertall på Stortinget, ifølge en ny måling. Foto: Terje Pedersen / NTB

Ny måling – Ap og Sp nær rent flertall

Kun fem mandater skiller Arbeiderpartiet og Senterpartiet fra rent flertall på Stortinget, viser en ny meningsmåling fra Opinion.

Augustmålingen, som er gjort av Opinion for FriFagbevegelse, Dagsavisen og Avisenes Nyhetsbyrå (ANB), viser at Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum ikke er langt unna å få sin drømmeregjering bestående av Sp og Ap.

I målingen øker Sp sin oppslutning til 19,2 prosent (+0,6 prosentpoeng) og puster dermed Ap i nakken. Det skiller kun 3,4 prosentpoeng til Aps oppslutning på 22,6 prosent (-1,7).

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er interessant at Ap og Sp nærmer seg hverandre, men spriket er større hvis vi tar utgangspunkt i snittet på målingene. Blir dette valgresultatet, vil det imidlertid sette Sp i en sterk posisjon i regjeringsforhandlingene, sier valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning, til Fri Fagbevegelse.

På målingen er det SV som har størst framgang. SV-leder Audun Lysbakken kan smile over en oppslutning på 8,8 prosent, som er en forbedring på 2,7 prosentpoeng fra målingen i juni.

På borgerlig side får Høyre 22,1 prosent (-1,6), mens regjeringspartner Venstre ligger på 3,8 prosent (+1,5).

MDG får en tilbakegang på 1,2 prosentpoeng til 3,5, men målingen er gjort før FNs klimarapport ble lagt fram denne uka.

For de øvrige partiene ser målingen slik ut: Frp 9,3 (-1,1), KrF 4,0 (+0,3), Rødt 3,8 (-0,9), Andre 3,8 (+1,4).

Undersøkelsen er gjennomført mellom 3. og 8. august blant 964 personer. Feilmarginen varierer mellom 1 og 3 prosentpoeng.