Ny forsvarsminister gir ikke ny NATO-kurs

Når Ine Erik­sen Sørei­de (H) drar på sitt førs­te NATO-møte denne uken, er det uten noen ny­slått, norsk po­li­tikk i kof­fer­ten.

- Vi har ikke et annet NATO-pro­gram enn det den for­ri­ge re­gje­rin­gen hadde. Tvert imot mener jeg det tje­ner Nor­ges sik­ker­hets­po­li­tis­ke in­ter­es­ser godt at vi ser en lang linje som går både len­ger til­ba­ke og len­ger fram enn en sit­ten­de re­gje­ring, sier Erik­sen Sørei­de før hun ons­dag set­ter kur­sen for NATOs for­svars­mi­nis­ter­møte i Brus­sel.

På spørs­mål om hva som blir for­skjel­len på Erik­sen Sørei­de og Strøm-Erich­sen i for­svars­mi­nis­ter­sto­len, vil den nye mi­nis­te­ren hel­ler ikke love et stør­re norsk for­svars­bud­sjett.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Fore­lø­pig blir det ingen løf­ter om noen ting i for­svars­bud­sjet­tet. Det må vi komme til­ba­ke til, frem­hol­der hun og sier bare at re­gje­rin­gen avHøyre ogFrem­skritts­par­ti­et øns­ker «et sterkt for­svar med god ope­ra­tiv evne».

- Det kom­mer vi til å legge til rette for i bud­sjet­ter og andre ved­tak, er det ge­ne­rel­le løf­tet.

NATOs frem­tid

På pla­nen i Brus­sel står både det kom­pli­ser­te for­hol­det til Russ­land og det vi­de­re ar­bei­det i Af­gha­ni­stan. En av tin­ge­ne for­svars­mi­nist­re­ne også skal be­gyn­ne å for­be­re­de, er NATOs topp­møte neste høst.

Der skal le­der­ne prøve å stake ut en kurs for for­svars­al­li­an­sen når kamp­opp­dra­get i Af­gha­ni­stan er over og tre­nings­opp­dra­get be­gyn­ner ved ut­gan­gen av 2014.

- Vi øns­ker et sterkt NATO, sier Erik­sen Sørei­de.

- En del har ten­dert til å mene at NATO er Af­gha­ni­stan, men NATO er vel­dig mye mer enn Af­gha­ni­stan. Det blir ty­de­lig nå som vi går inn i en ny fase med en annen og mye mind­re måte å være til stede på der, sier hun uten å ville kom­men­te­re hva Norge even­tu­elt skal bidra med mi­li­tært.

For tid­lig

- Det er alt­for tid­lig å si noe om hva Norge vil bidra med i Af­gha­ni­stan etter 2014 fordi hel­ler ikke NATO har av­klart hvor­dan ope­ra­sjo­nen skal se ut, sier hun.

NATOs plan for det vi­de­re opp­dra­get i det krigs­her­je­de lan­det lig­ger på vent i Brus­sel mens man ven­ter på en av­kla­ring av USAs for­hold til af­ghans­ke myn­dig­he­ter etter 2014.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det kan fort­satt gå flere må­ne­der før for­svars­al­li­an­sen har klar en plan for hvor stort opp­dra­get blir, og hvor­dan det skal or­ga­ni­se­res.

Fers­king

Erik­sen Sørei­de har flere kvin­ne­li­ge for­gjen­ge­re i Norge, men det er en manns­do­mi­nert klubb hun blir med i når NATO sam­les tirs­dag og ons­dag. Hun er imid­ler­tid ikke helt alene om å være i fers­king­klub­ben.

- Det er flere kol­le­ger i NATO nå som er re­la­tivt nye i sine em­be­ter, så det blir in­ter­es­sant, sier hun.

Erik­sen Sørei­de un­der­stre­ker be­ho­vet for å opp­rett­hol­de in­ter­es­sen og en­ga­sje­men­tet for al­li­an­sen sam­ti­dig som den må klare «å drive mer øko­no­misk og ope­ra­tivt ra­sjo­nelt» i en pres­set øko­no­misk si­tua­sjon.

- NATO skal være en sterk for­svars­al­li­an­se som vi knyt­ter en stor del av Nor­ges sik­ker­het til. Men det er også en po­li­tisk al­li­an­se, og det å klare å binde NATO sam­men på en god måte kom­mer til å bli vik­tig, sier den nye for­svars­mi­nis­te­ren. (©NTB)