GAMLE DAGER: Oppslutningen om demonstrasjonstogene på kvinnedagen 8. mars har gått kraftig ned siden storhetstiden på 70- og 80-tallet. Her fra 8. mars i Oslo i 1982. Foto: Erik Thorberg / NTB SCANPIX

Ny abortkamp på kvinnedagen

Kampen mot legers adgang til å reservere seg mot aborthenvisning kan føre til rekordoppslutning i 8. mars-togene landet rundt.

Røde strøm­per og pa­ro­ler mot re­ser­va­sjons­ret­ten og for abort­lo­ven kom­mer til å prege årets 8. mars tog. I Ber­gen reg­ner de med å slå re­kor­del­ta­kel­sen fra 70-tal­let.

- Per­son­lig synes jeg det er trist at vi må grave frem pa­ro­ler fra 70-tal­let. Sam­ti­dig er jeg glad det blir fokus på kvinne­ret­tig­he­ter i grunn­lovs­ju­bi­le­et, sier Anna Ka­thri­ne Elt­vik, presse­an­svar­lig i ar­beids­ut­val­get til 8. mars i Ber­gen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Gamle ny­fe­mi­nis­ter

I Trond­heim har Aud Steins­bekk tatt initi­ta­tiv til å samle gamle ny­fe­mi­nis­ter, i til­legg til at hun er med i 8. mars ko­mi­te­en. På lør­dag skal hun i lik­het med mange andre kvin­ner iføre seg røde strøm­per.

- Hvis noen hadde sagt i 1978 at jeg i 2014 igjen skul­le stå og kjem­pe for abort­lo­ven, så hadde jeg flirt.

Hun synes det er artig å se at så mange slut­ter opp om kvinne­da­gen.

- I Trond­heim har vi ikke hatt like stor or­ga­ni­sert kvinne­be­ve­gel­se som vi hadde i 70-åre­ne, men nå ser vi en klar tendens til at yngre kvin­ner en­ga­sje­rer seg. Den søs­ter­so­li­da­ri­te­ten som var så vik­tig for oss tid­li­ge­re, kan vi nå kjen­ne igjen, sier hun.

Også i Oslo mer­ker de et sterkt en­ga­sje­ment i for­kant av 8. mars.

Helle Bor­gen, med­lem i ar­beids­ut­val­get for 8. mars ko­mi­te­en opp­ly­ser at opp­slut­nin­gen i alle fall vil bli tre­dob­let. I til­legg pågår det en rød­strømpe­ak­sjon mot re­ser­va­sjons­ret­ten som opp­ford­rer kvin­ner til å delta, og som med stor sann­syn­lig­het er skyld i at flere av lan­dets bu­tik­ker hol­der på å gå tom for røde strømpe­buk­ser.

«Bli med og farg Norge rødt på kvinne­da­gen 2014!» opp­ford­rer de.

- Vil ikke til­ba­ke

- Jen­ter føler at deres ret­tig­he­ter og ver­dig­het er truet. De vil ikke til­ba­ke til den gamle tiden da de måtte for­hø­re seg på for­hånd før de gikk til legen, sier Bor­gen. Hun hus­ker hvor­dan det var da hun flyt­tet til Stord for å gå på læ­rer­høg­sko­len. Da måtte jen­te­ne for­hø­re seg med hver­and­re om hvor de kunne få pre­ven­sjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Gikk du til feil lege først, fikk du nei. Det var ikke be­ha­ge­lig, sier hun.

Su­san­ne Kaluza, blog­ger og re­dak­tør for for­eld­re.no er en av dem som har stått på bar­ri­ka­de­ne for å for­hind­re at fast­le­ger skal få love til å re­ser­ve­re seg mot abort­hen­vis­ning.

«Jeg inn­røm­mer det gjer­ne. Det skal mye til før jeg trek­ker ut i ga­te­ne for å gå i tog. Men i år kjen­ner jeg at jeg har lyst. For hadde det ikke vært gøy om vi kunne fått til et skik­ke­lig, godt gam­mel­dags, hei­dund­ran­des 8. mars tog i år?» skri­ver hun på blog­gen.

Si­grid Bonde Tus­vik, ko­mi­ker og blog­ger skri­ver at det er noe iro­nisk og bek­mørkt over det som skjer nå. «Det året der vi får to kvin­ner inn i de størs­te kon­to­re­ne i den na­sjo­na­le makt­kor­ri­do­ren, så star­ter de sitt re­gi­me med å ta oss et realt skritt bak­over i en av kvinne­kam­pens vik­tigs­te saker».

Re­kord­man­ge på­meld­te

I Ber­gen mel­des det om re­kord­man­ge på­meld­te som vil gå under ho­ved­pa­ro­len. Anna Ka­thri­ne Elt­vik for­tel­ler at de snak­ker med folk som aldri har gått i tog tid­li­ge­re, men som har sagt at de vil gjøre det i år, fordi de opp­le­ver re­ser­va­sjons­ret­ten som et an­grep på abort­lov­ver­ket.

I fjor sam­let de rundt 1000 i Ber­gen. I år tror Elt­vik at de vil slå re­kor­den på 2200 fra 1970-tal­let.

- Det vi mer­ker er at en­ga­sje­men­tet er tverr­po­li­tisk. Per­son­lig kjen­ner jeg flere krist­ne som er imot re­ser­va­sjons­ret­ten og som kom­mer til å gå i toget 8. mars, for­tel­ler hun.

I Kir­ke­nes og på Stord har det ikke vært tra­di­sjon for å gå i tog på kvinne­da­gen de siste årene, men i år skjer det.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Mag­da­lena F. Delis i ko­mi­te­en på Stord sier at år­sa­ken er spørs­må­let om re­ser­va­sjons­ret­ten.

- Vi vet ikke om vi blir ti eller 100, men vi merk­er et stort en­ga­sje­ment.

Les også
- Trist at kvinnene ikke har forstått budskapet