For salg: NRK-bygget med tilhørende eiendom tilsvarende 39.000 kvm er for salg til 210 millioner kroner.

NRK-bygg kan bli til kirke i milliardklassen

Kristkirken, Normisjon og Kristent Fellesskap vurderer å flytte sammen på 16.000 kvadratmeter sentralt i Bergen. Menighetene snuser på NRK-bygget med en pris på over 200 millioner. Inkludert opprusting kan prisen bli en milliard.

Nyheter i Vestlandsrevyen, Norge Rundt og NRK Hordaland er bare noen av tv- og radioprogrammene som har blitt produsert og produseres i det ikoniske NRK-bygget på Minde i Bergen. Nå kan derimot rommene bli fylt med kristne fra flere menigheter i Bergen, melder ukeavisen Norge i dag.

Men da må de bli enige om kjøp. Bygget har nemlig ligget ute for salg siden november med en prisantydning på 210 millioner kroner. Foruten menighetene er det bare én annen kjøper som er aktuell.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er en fantasisk eiendom. Det er sjeldent eiendommer kommer med så store utviklingsmuligheter. Men det kreves kapital. Skal man bygge ut hele eiendommen snakker vi om summer opp mot en milliard kroner. Det er en stor investering, sier næringsmegler Petter Grevstad Theodorsen til Dagen.

God tone

Hvis bygget skal fylles med bønn, lovsang, bibelundervisning og misjonsengasjement kreves det penger og evne til samarbeid.

– Det er ingen automatikk i at relasjoner alltid fungerer selv om man bor under samme tak, men til nå har vi en veldig god tone, sier Håvard Berger, pastor i Kristkirken.

Kristkirken, Kristent Fellesskap og Normisjon har nemlig satt seg sammen for å prate om en fremtid under felles tak. Også menigheten Troens Ord har kommet på banen nylig.

Vil bety noe for byen

– Den store drømmen er at vi kan få være menigheter som har en hensikt utover oss selv, som kan være til gagn for byen. Noen kaller det misjonssenter andre for et utrustningssenter. Men det er vakkert at vi kan møtes og se om vi kan få til en samlokalisering, sier Berger.

Men for Kristkirken sin del er det umulig, rent økonomisk å kjøpe bygget. Menigheten betaler i dag 1,9 millioner hvert år i leie.

– Vi har ikke økonomiske muskler til å kjøpe, bare til å leie. Kanskje vi vil ha mulighet for å kjøpe på lengre sikt, sier han.

Siden 1994 har Kristkirken leid deler av bygget hvor de huser sin gudstjeneste og kontorer. Tidligere har menigheten også hatt bibelskole i lokalene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Uttrykk for enhet

Bare et steinkast unna ligger Kristent Fellesskap. For tre år siden kjøpte de en etasje i Minde Næringsbygg for 33 millioner kroner. Her har de kontorer og gudstjenester. Men salen rommer bare rundt 200 personer.

– Vi kjenner at vi har behov for mer plass, sier Per Arne Gjerde, en av pastorene i Kristent Fellesskap.

For ham og menigheten er det tanken om enhet som gir mest gjenklang i eventuell samlokalisering.

– Flere menigheter under samme tak er et uttrykk for enhet. Vi kan be sammen for byen vår, og det vil være praktisk for oss å bruke de samme lokalene, sier Gjerde.

Han presiserer at menigheten enda ikke har konkludert om de vil gå i partnerskap med Normisjon og Kristkirken.

Misjonssenter?

Etter at Det Norske Indremisjonsselskap og Den norske Santalmisjon slo seg sammen i 2001 og ble Normisjon, har tanken hele tiden vært å etablere et strategisk misjonssenter i Bergen.

Santalgården ble solgt i 2007 for 145 millioner kroner. Drøyt 100 millioner av disse gikk til å betale ned gjeld. Normisjon vedtok da å sette av 40 millioner kroner til et misjonssenter i Bergen.

– Verdien er skapt i Bergen og bør derfor brukes der, sa formannen i Normisjons landsstyre, Kurt Hjemdal, til Vårt Land i 2007.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Normisjon er for øyeblikket opptatt av å kvalitetssikre prosjektet og prosessen knyttet til NRK-bygget, skriver generalsekretær i Normisjon, Anne Birgitta Langmoen Kvelland, i en epost til Dagen.

– Vi vurderer hvorvidt dette vil være et hensiktsmessig prosjekt for oss. Dersom vi skulle gå inn på dette, er det en forutsetning at vi kan samlokalisere flere av våre aktiviteter i Bergensområdet, skriver hun.

NRK-bygget i Bergen

16.000 kvm bygning.

19.524 kvm tomt, som kan bebygges.

Bybanen skal legges forbi bygget.

Prislapp er på 210 millioner kroner.

NRK flytter ut av sine gamle lokaler og inn i nye MediaCity i Bergen sentrum om tre år.

Kristkirken, Norkirken, Kristent Fellesskap og Troens Ord vurderer å flytte sammen.

NRK flytter ut av sine gamle lokaler og inn i nye MediaCity i Bergen sentrum om tre år.

Les også
Gå ut Senteret i Hurdal blir leirsted
Les også
– Det er en sorg i organisasjonen
Les også
Normisjon sier opp hver tredje på hovedkontoret
Les også
Pinseskepsis til «pavens predikant»Cantalamessa
Les også
Flytt til Groruddalen