Regjeringen foreslår i revidert nasjonalbudsjett å bevilge 7,2 millioner kroner til sikkerhetstiltak ved Det Mosaiske Trossamfund (DMT), her er leder for trossamfunnet Ervinn Kohn som tidligere har uttalt at han er bekymret for jøders sikkerthet i Norge.

Norske jøder får mer penger til å bedre sikkerheten

KrF gleder seg over støtte på 7,2 millioner i revidert statsbudsjett, men etterlyser tilskudd til løpende sikkerhetsarbeid ved synagogen i Oslo.

- Det er positivt at regjeringen har imøtekommet behovet som Det Mosaiske Trossamfund (DMT) har og gitt noe, men det trengs årlige bevilgninger til sikkerhetstiltak, sier Hans Olav Syversen, parlamentarisk leder i KrF.


Dyrekjøpte erfaringer

Syversen påpeker at synagogen har et helt annen sikkerhetsnivå enn norske kirker på grunn av dyrekjøpte erfaringer. I 2006 falt det blant annet 11 skudd mot synagogen i Oslo.

- Jeg skulle ønske regjeringen hadde vært rausere. Vi vil prøve å arbeide videre med dette, lover Syversen. Han tror imidlertid at det kan bli utfordrende å få til endringer med den eksisterende flertallsregjeringen.

Syversen har ved flere anledninger tatt opp synagogens behov med Justis- og beredskapsdepartementet.

I januar 2012 påpekte stortingsrepresentanten at departementet hadde avslått å gi støtte til tross for at halvparten av menighetens kontingentmidler går til sikkerhet, og at det er kulehull i synagogen som viser et reelt behov.



LES OGSÅ:
Nå skal jødehat registreres


Glad for en tredjedel


Ervin Kohn, leder i DMT er glad og overrasket når Dagen gjør han oppmerksom på tildelingen i revidert statsbudsjett.

- Så hyggelig. Vi har en god kommunikasjon med departementet og opplever at de forstår vårt sikkerhetsbehov. Særlig i lys av det som skjedde i Toulouse, sier Kohn med henvisning til angrepet i mars i år mot en jødisk skole i Frankrike. En rabbinerutdannet lærer og tre barn ble skutt og drept, noe som også skaket opp det jødiske fellesskapet i Norge, og resulterte i at det ble innført flere sikkerhetstiltak.


- Vi stoler på at politiet beskytter oss, men vi må vokte våre egne bygninger og passe på hvem vi slipper inn. Det er dette vi har søkt om økonomisk bistand til, forklarer Kohn. Han håper på årlige bevilgninger fra departementet.


- Med dette beløpet er vi kommet en tredjedel på veien. Vi trenger en fast post som kan dekke sikkerhetstiltak knyttet til adgangskontroll ved synagogen.

- Skal ikke være redde

- Ingen skal behøve å være redd for å utøve sin religion i Norge, sier justisminister Grete Faremo.

Hun sier dette er en oppfølging av støtten som ble gitt til Det Mosaiske Trossamfund i 2006.

- Jeg vil imidlertid understreke at dette er en engangsbevilgning. Etter sikkerhetsloven er det huseier selv som har ansvar for å sikre eget bygg, sier Faremo.


Har fått midler før

Det mosaiske trossamfund har den samme rett til generell politibeskyttelse som alle andre borgere og organisasjoner i Norge. Justis- og beredskapsdepartementet har løpende dialog med PST og Politidirektoratet for å sikre at dette ivaretas.

Også i 2006 og 2009 fikk Det Mosaiske Trossamfund støtte av Justis- og beredskapsdepartementet.


LES OGSÅ:
- Israel oppfører seg snurt og umodent

I 2006 ble det gitt en engangsstøtte på 4,95 millioner kroner til sikringstiltak ved trossamfunnene i Oslo og Trondheim, etter skytingen i Oslo høsten 2006.

Tre år senere ble det gitt 300.000 kroner i engangsstøtte til sikringstiltak til trossamfunnet i Trondheim.

Det ble også tildelt 6,5 millioner kroner til sikringstiltak fra Kultur- og kirkedepartementet i 2002.

(Dagen/NTB)