Norske investering i jordbruksråvarer kan gi matkrise

Norske banker er uenige om innvestering i jordbruksråvarer.

Tall fra FN viser at i 2008 ble 150 millioner mennesker rammet av sult. De gir skylden på verdens matpriser som hadde en kraftig økning. Nå hevder de at også norske banker har en del i skylden.
Spekulasjon

FNs organisasjon for mat og landbruk (FAO) er en av flere organisasjoner som hevder at spekulasjon i jordbruksråvarer fører til høye matpriser, og at dette igjen kan utløse matkriser.Fler norske banker, som Gjensidige, Sparebank1 og Handelsbanken, tilbyr nordmenn å innvestere i slik spekulasjon. Spareløsninger hvor prisutviklingen på råvarer som hvete, mais og soya, utgjør hele eller deler av fortjenesten, melder Vårt Land tirsdag.

- Ikke entydig sammenheng

- Vår tydelige konklusjon så langt, er at det ikke er entydig sammenheng mellom sparing i råvarer og langsiktig utvikling i prisbildet, sier Christian Dahl, administrerende direktør for Handelsbankens Kapitalforvaltning, til NRK Forbrukerinspektørene (FBI) til Vårt Land. Nordea på motsatt side har sluttet å tilby disse spareproduktene.


Ønsker langsiktige investeringer

- Verden trenger langsiktige og miljøtilpassede investeringer i landbruket, ikke finansspekulasjon som bare har som formål å tjene på kortsiktige prissvingninger på viktige jordbruksråvarer, mener Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender (Fivh). Spekulasjon er bra. - Det er bare tull at spekulasjon utløser matkriser, Espen Haug, professor i økonomi ved Handelshøyskolen på Universitetet for miljø- og biovitenskap til Vårt Land.

(Dagen)