I 2012 ble to litauiske menn stanset på vei ut av Norge, med bleier til en verdi av 44.000 kroner i bilen. Bleiene var kjøpt på lovlig måte i Norge og de hadde kvittering. Men siden alt til en verdi over 5000 kroner må deklareres, og de ikke hadde gjort det, ble varene beslaglagt og de to mennene bøtelagt. Foto: Tollvesenet

Norske bleier smugles til utlandet

Bleier er så billige i Norge at det foregår systematisk smugling av bleier til utlandet. Tollvesenet har gjort flere beslag.

Priskrigen på bleier har vart siden 2000, og de lave prisene fører til at butikker flere steder i landet opplever at personer fra andre land systematisk tømmer hyllene. Det har ført til at flere butikker prøver å innføre en maksgrense og prioriterer lokale kunder.

– Bleier i norske butikker er billigst i hele Europa. Det kommer av den sterke konkurransen på bleier mellom de store matvarekjedene, sier Kiwi-sjef Jan Paul Bjørkøy til Dagbladet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det er ikke ulovlig å kjøpe billige bleier i Norge og føre dem ut av landet, men alle verdier over 5.000 kroner må deklareres.

Tollvesenet i Finnmark avslørte nylig en bil med spesiallagde hulrom som var fylt opp med bleier, og Tollvesenet i Midt-Norge gjorde et bleiebeslag i 2012 med en verdi på 44.000 kroner.

– Vi tror at dette er organisert og at det selges videre i hjemlandet. De fyller opp store varebiler med bleier, opplyser Tollvesenet til avisen.