Norske barter samler inn millioner til kreftsaken

I fjor sam­let Mo­vem­ber-ak­sjo­nen i Norge inn nes­ten 4,9 mil­lio­ner kro­ner til kreft­forsk­ning. Tu­sen­vis av nors­ke barte­menn sat­ser på ny re­kord i år.

I løpet av 30 dager gror det fram hundre­tu­sen­vis av bar­ter i alle fa­son­ger. Ikke bare i Norge, men ver­den over, på opp­ford­ring fra stif­tel­senMo­vem­ber. Vi­sjo­nen er å få menn til å un­der­sø­ke seg jevn­lig hos legen for å re­du­se­re an­tall kreft­døds­fall.

Dess­uten sam­les det inn pen­ger til forsk­ning, spe­si­elt om pro­stata­kreft.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

5.000 nye til­fel­ler årlig

-Pro­stata­kreft er den hyp­pigs­te kreft­for­men i Norge og en av kreft­ty­pe­ne som tar flest liv. Hver dag får 14 nors­ke menn dia­gno­sen, to­talt er det 5.000 nye til­fel­ler årlig. Det er behov for mer kunn­skap, både blant leger og folk flest, sier ge­ne­ral­sek­re­tær Anne Lise Ryel iKreft­for­enin­gen.

Hun mener Mo­vem­ber-bar­ten har blitt en dør­åp­ner for å få menn til å snak­ke om egen helse og kreft. Sam­ti­dig skaf­fer ak­sjo­nen pen­ger til vik­tig forsk­ning.

Hå­re­te re­kord

I fjor ble det sam­let inn nær 4,9 mil­lio­ner kro­ner i Norge i Mo­vem­ber, altså no­vem­ber. Der­med ble re­kor­den fra 2011 på 1,5 mil­lio­ner kro­ner knust. En ny re­kord er bare noen hår­strå unna.

- Vi mer­ker et enda stør­re bar­tetrøkk i år, og jeg håper at mer enn 20.000 nord­menn re­gist­re­rer seg og blir med på årets mest hå­re­te reise, sier Fred­rik Bjør­lo, kam­panje­ko­or­di­na­tor i Mo­vem­ber Norge.

Ini­tia­tiv­ta­ker til Mo­vem­ber, Jus­tin Cogh­lan, er over­vel­det av støt­ten fra Norge.

- Sam­men med våre ven­ner i Kreft­for­enin­gen job­ber vi mot mål­set­tin­gen om å gi menns helse et an­sikt, både i Norge og res­ten av ver­den. Vi har alle store for­håp­nin­ger til den nors­ke Mo­vem­ber-kam­pan­jen, og jeg ser fram til å bi­vå­ne alle bar­te­ne som nok en gang skal ut­fol­de seg over hele lan­det, sier Cogh­lan.

Fjer­net skjeg­get

Glo­balt sam­let Mo­vem­ber-ak­sjo­nen inn 839 mil­lio­ner kro­ner i fjor. Pen­ge­ne sam­les inn ved at man re­gist­re­rer seg påwww.mo­vem­ber.com , opp­ret­ter en pro­fil, og får folk til å do­ne­re pen­ger via pro­fi­len.

Flere kan gå sam­men for å danne et lag, som for ek­sem­pel an­sat­te i be­drif­ter eller idretts­lag. Is­hockey­klub­benStav­an­ger Oi­lers , herre­lands­la­get i hånd­ball og Ber­gen Rugby­klubb er blant de som er re­pre­sen­tert. I fjor slo også nå­væ­ren­de helse- og om­sorgs­mi­nis­ter Bent Høie et slag for saken. Han fjer­net skjeg­get og lot bar­ten bli væ­ren­de.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Reg­ler

Det fin­nesbar­te­reg­ler i Mo­vem­ber. Melke­bart tel­les selv­føl­ge­lig ikke. Det er hel­ler ikke lov til å la bar­ten vokse sam­men med kinn­skjeg­get - da blir det nem­lig skjegg.

Bar­ten, eller mu­sta­sjen, skal man stel­le på samme måte som du stel­ler håret, er tip­set fraDen Nors­ke Musta­chclub av 91.

Her­fra kom­mer også tips om hvor­dan man får bar­ten til å gro. Blant rå­de­ne er å være mye ute i frisk luft, stå på hodet og stel­le huden in­nerst der mu­sta­sje­hå­re­ne gror. Do­ping­pro­duk­ter som hjel­per på barte­veks­ten kjen­ner klub­ben ikke til.

Mel­bour­ne

Den førs­te Mo­vem­ber-bar­ten så da­gens lys i Au­st­ra­lia i 2003, og siden har be­ve­gel­sen spredd seg jor­den rundt. Det samme har bud­ska­pet. Fra fire karer i Mel­bour­ne til hele 1,1 mil­lio­ner del­ta­ke­re fra hele ver­den i fjor.

Mo­vem­ber har blitt en glo­bal stif­tel­se som opp­ford­rer menn over hele ver­den til å gro bart hvert år i hele no­vem­ber. Mo­vem­ber Glo­bal Ac­tion Plan (GAP ) er opp­ret­tet for at dette ini­tia­ti­vet skal ved­vare. Siden opp­ret­tel­sen av stif­tel­sen i 2004 har tre mil­lio­ner del­ta­ke­re sam­let inn 2,4 mil­li­ar­der kro­ner. (©NTB)