Norsk misjon har gått i dollarfellen

Flere misjonsorganisasjoner sliter tungt med lav krone- og høy dollarkurs. Verst er situasjonen for Misjonsalliansen, som må kutte i aktiviteten.

– Vi har hatt et veldig tøft økonomisk år. På grunn av den høye dollarkursen har vi en fått en merkostnad på 20 millioner kroner, forteller økonomisjef Oddbjørg Hildre Storaker iMisjonsalliansen til Dagen.

Hun opplyser at deres kostnadsbudsjett for inneværende år er på 115 millioner kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Økonomisjefen viser til at i nesten alle land der organisasjonen er involvert, brukes dollar som valuta. Det medfører at Misjonsalliansen overfører mellom 11 og 12 millioner dollar hvert år til sine prosjekter. 

Må skjære ned

– Hvis dollarkursen stiger fra 6,50 til 6,60 kroner, så utgjør det en million i ekstra kostnad for oss. Når dollaren da har en økning fra 6,50 til 8,50, betyr dette hele 20 millioner kroner ekstra for oss, forteller Storaker.

– Hva gjør dere for å klare disse merkostnadene?

– Vi prøver å dele dem likt ute og hjemme. Det betyr at vi må skjære radikalt ned på aktiviteten rundt på feltene, og så ta et underskudd på 10 millioner kroner i regnskapet, svarer Oddbjørg Hildre Storaker.

Ekstra også i NLM

– Jeg tror vi vil ende opp et sted mellom 7 og 9 millioner kroner i ekstra valutakostnader i år. Det kommer selvsagt an på hva man sammenligner med og hvordan vi beregner, sier Frøysa.

Han viser til at svak krone og høy dollarkurs slår ut i de direkte kroneoverføringene. I tillegg blir det merkostnader fordi lønninger reguleres for å opprettholde kjøpekraften. Her bruker de FN-indeksen i beregningen.

Langsiktig tenkning

NLM bruker også andre valutaer enn dollar på sine misjonsfelt, men disse følger dollaren relativt tett sammenlignet mot den norske kronen.

– Det betyr at vi tydelig har merket den svekkede kronen i 2015, og ser heller ikke noen umiddelbare indikasjoner på en styrket krone i 2016, sier Frøysa.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Samtidig er NLM opptatt av å tenke langsiktig når det gjelder arbeidet sitt.

– Derfor vil vi heller forsøke å tilpasse oss en svekket krone mer gradvis enn å gjøre store endringer på kort sikt, forklarer økonomilederen.

NMS og Normisjon 

ForDet Norske Misjonsselskap (NMS) er valutasituasjonen merkbar.

– Hvis vi sammenligner opprinnelig og revidert budsjett, utgjør forskjellen omkring 2 millioner kroner, sier personalsjef Per Ivar Johansen i NMS.

Han viser til et konkret eksempel med fire ulike prosjekter i Midtøsten. Det opprinnelige budsjettet for disse lå på 1,6 millioner kroner. I revidert budsjett måtte denne støtten økes med nesten en halv million kroner for å leve opp til lokale forventninger om en støtte som for samarbeidspartnerne er budsjettert i dollar og pund.

Normisjon opplyser at de regner med at svak kronekurs gir dem en ekstrautgift på mellom 2 og 3 millioner kroner.