Norsk kvinne fengslet på Madagaskar

Et tidligere styremedlem ved Det Norske Misjonsselskaps (NMS) kultursenter på Madagaskar er pågrepet av politiet siktet for å ha dyrket cannabis.

Lise Tørnby, stedlig representant for NMS på Madagaskar skriver i en e-post til Dagen at Stavangerkvinnen ble arrestert 22. desember.

– Hun var på vei hjem til Norge, men ble arrestert før avreise i Antirabe, i huset hun da bodde i, skriver Tørnby.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Razzia

Stavangerkvinnen satt frem til november 2015 i styret for kultursenteret Lovasova som Den Lutherske kirken på Madagaskar eier sammen med NMS i byen Antsirabe.

Kvinnen representerte verken NMS eller Misjonshøyskolen i styret. Ifølge NTB er hun involvert i et pilotprosjekt innenfor miljøsektoren som skal gi bedre utnyttelse av regn- og brønnvann.

Siden hun ble pågrepet, har kvinnen sittet fengslet i nærheten av der NMS sin virksomhet på øya startet for 150 år siden.

– I tillegg til cannabisplantene ble det funnet halvannen liter cannabisolje under razziaen, opplyser andrestatsadvokat Josiane Meliarisililna til Stavanger Aftenblad, som har omtalt saken.

Generalsekretær Jeffrey Huseby sier til Dagen at kvinnen ikke gikk ut av styret på grunn av disse forholdene.

– Så vidt meg bekjent kom dette overraskende på oss, sier han.

Huseby håper kvinnen får en rettferdig behandling.

– Standarden på fengslet på Madagaskar og i Norge er forskjellig, uten at jeg kjenner detaljene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

På sykehus

Ifølge NTB ble kvinnen og en annen person pågrepet samtidig. Denne uken ble den siktede kvinnen flyttet fra fengslet i Antsirabe til et sykehus på grunn av hennes helsetilstand.

– Hun var svært sliten. Vi som er ansatt og frivillige i NMS har følt oss sterkt berørt av denne saken da det angår er en kvinne vi kjenner og som vi forholder oss til. Siden dagen hun ble arrestert, har vi hatt tett kontakt med henne, og vi har forsøkt å være en støtte for henne som gode medmennesker. Målet har vært i bistå henne og vise nestekjærlighet i praksis, skriver Tørnby.

Besøk

Tørnby forteller videre at NMS sine misjonærer i Antsirabé regelmessig har besøkt kvinnen i fengslet og har hatt tett kontakt med henne og gitt henne praktisk hjelp av ulikt slag.

– Ikke minst har det vært viktig å lytte til henne og være til stede for henne i en svært krevende situasjon, sier Tørnby.

NMS-misjonær Liv Bente Strømhaug, som har sin arbeidsplass på Lovasova, sier at hun kjenner saken godt.

– Den berører oss veldig på et medmenneskelig plan, sier Strømhaug, som ikke ønsker å gi ytterligere kommentarer før rettssaken er overstått.

Skyld

Stedlig representant Lise Tørnby presiserer overfor Dagen at NMS-misjonærene ikke har noen kommentar til spørsmålet om skyld.

– Vi forholder oss til internasjonal rettspraksis, og at alle er uskyldige inntil det motsatte er bevist. Det gjelder også denne kvinnen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ifølge Tørnby er rettssaken satt til torsdag 28. januar.

– Denne kvinnen representerte ikke NMS eller Misjonshøyskolen i styret, men en av de andre norske samarbeidspartnerne, presiserer Tørnby overfor Dagen.