Norsk kvinne (31) bortført i Sinai-ørkenen

To tu­ris­ter, den ene av dem en norsk kvin­ne, er bort­ført av væp­ne­de be­dui­ner i Si­nai-ør­ke­nen i Egypt.

- Vi kan bekrefte at en norsk borger er bortført i Egypt, sier kommunikasjonsrådgiver Svein Michelsen i Utenriksdepartementet.

- Vi tar situasjonen på det største alvor. UD har nå sammen med relevante etater mobilisert de nødvendige ressurser for å håndtere situasjonen, sier Michelsen til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tvunget til å stanse

Ifølge egyptisk politi er den bortførte norske kvinnen 31 år gammel, men UD ønsker ikke å bekrefte dette.

Den egyptiske avisenAl-Ahram skriver at hun var sammen med en israelsk statsborger av palestinsk opprinnelse. Israelsk UD bekrefter dette overfor avisenHaaretz.

Ifølge egyptiske politi var de to på vei sørover fra feriestedet Taba på grensa til Israel til badebyen Dahab da seks maskerte og væpnede menn stanset bilen de kjørte.

De to ble deretter tvunget over i kidnappernes pickup og kjørt vekk fra stedet. Turistenes egyptiske sjåfør ble frigitt.

- Ikke politisk motivert

Ifølge egyptiske sikkerhetskilder er det ingenting som tyder på at motivet bak kidnappingen er politisk.

En sikkerhetskilde opplyste fredag ettermiddag til det tyske nyhetsbyrået DPA at det alt var innledet forhandlinger med beduinledere om løslatelse av de to gislene.

Kidnapperne krever angivelig løslatelse av en slektning som sitter fengslet for narkotikabesittelse.

- Vår foreløpige vurdering er at dette var en kriminell handling, sier en egyptisk sikkerhetskilde til nyhetsbyrået Reuters.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Lovløst

Egypt har opplevd økende lovløshet siden landets autoritære president Hosni Mubarak ble styrtet i 2011. Flere turister har blitt kidnappet av beduiner på Sinai-halvøya, som har krevd fengslede familie- og klanmedlemmer løslatt.

Gislene løslates vanligvis uskadd i løpet av 48 timer. Senest 7. mars ble et britisk ektepar bortført i området, men løslatt etter forhandlinger få timer senere.

Israel har gjentatte ganger den siste tiden advart sine statsborgere mot faren for slike kidnappinger i Sinai.

Norsk UD fraråder også «reise eller opphold som ikke er strengt nødvendig til den nordlige delen av Sinai-halvøya, nærmere bestemt området nord for hovedveien mellom Suez og Taba». (©NTB)